Ruim eenderde van de Zwollenaren voelt zich wel eens onveilig

De Zwollenaar voelt zich steeds veiliger
De Zwollenaar voelt zich steeds veiliger
Foto: Pixabay

Zwolle wordt veiliger en de Zwollenaar voelt zich ook veiliger. Plekken waar jongeren rondhangen en in het centrum wordt onveiligheid ervaren. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS over de laatste vijf jaar.

Het gevoel van onveiligheid de laatste jaren af in Zwolle. Dit was in 2012 nog bijna veertig procent. De hotspots blijven het centrum van de stad en daar waar jongeren samenscholen om dit gevoel te ervaren. Bijna de helft van de mensen krijgt een onveilig gevoel op plekken waar jongeren rondhangen.

Daling

Opvallend is de enorme daling dat men bang is dat er wordt ingebroken. Van ruim tien procent is dit gezakt naar 4 procent. Dit is in de lijn met de daling van het aantal woninginbraken in Nederland. Ook is het onveilig voelen in de eigen buurt sterk gedaald. Vermoedelijk komt dit doordat mensen meer op elkaar letten, buurt whatsapp en buurtpreventie.

Respectloos gedrag

Een kwart van de mensen had in 2012 wel eens te maken met respectloos gedrag op straat, ook dat is behoorlijk gezakt. Over het algemeen vindt de Zwollenaar dat het veiliger is geworden de laatste vijf jaar. Dat blijkt dus uit de harde cijfers, maar ook uit de beleving van de Zwollenaar.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen