Wat gaat er gebeuren op het spoor tussen Zwolle en Herfte?

Station Zwolle
Station Zwolle
Foto: Google Maps

ZWOLLE – Om het groeiende treinverkeer rond Zwolle op te vangen, is er ruimte nodig. Zodat meer treinen bij Zwolle tegelijk kunnen aankomen of vertrekken. Het spoor tussen Zwolle en de splitsing bij Herfte is nu een knelpunt. Door hier extra sporen aan te leggen, hoeven treinen van en naar Emmen of Meppel straks niet meer op elkaar te wachten. Zo wordt Zwolle als belangrijk overstapstation beter benut.

ProRail bouwt twee nieuwe sporen tussen Zwolle en de spoorsplitsing bij Herfte. Daarnaast bouwt men een vrije spoorkruising bij Herfte. Dit is een zogenaamde ‘dive-under’, waardoor treinen elkaar boven- en onderlangs kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen elk een ‘eigen’ spoor. Op het traject komen nieuwe viaducten en vervangt men de oude onder meer Hortensiastraat, Marsweg, Nieuwe Wetering, Ceintuurbaan, Zalnese Wetering en enkele watergangen. De stalen spoorbrug bij de Soestwetering en Zalnese wetering, worden vervangen door een betonnen viaduct. Dit zorgt voor minder geluid.

Sporen en wissels

Ook worden sporen en wissels verlegd of verwijderd. Bij station Zwolle wordt spoor 16 verlegd en perrons 15 en 16 verbreed. Omdat het spoor wordt uitgebreid, moet ook de verkeerssituatie op het traject aangepakt worden. Daarom vernieuwt men de overwegen Herfterlaan en Valkenbergweg. Verder worden de overwegen Selhorst vervangen door een weg over de dive-under. Wegen en fietspaden worden verlegd en er komen aparte wegen voor onderhoud en hulpdiensten.

Spoorplan Noord-Nederland

De spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte is een belangrijke schakel in het Spoorplan Noord-Nederland. Hierbij wordt het hele spoorvervoersnetwerk in het noorden aangepakt en verbeterd. De noordelijke provincies zijn straks optimaal bereikbaar. Voor dit project is op 4 december 2016 het Tracébesluit ‘Spooruitbreiding Zwolle-Herfte’ door de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vastgesteld. ProRail is aan de slag gegaan en naar verwachting is het helemaal klaar in 2021.

Lees alles over Station Zwolle

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen