Hond brengt net zoveel schade aan dijken als muskusrat

Rijsporschade aan de dijk
Rijsporschade aan de dijk
Foto: Waterschap OD

ZWOLLE – De hond is fors in opmars wat betreft het aanbrengen van schade aan de dijken. Nu de muskusrat onder controle lijkt te zijn is de hond in opmars als het gaat om het ondergraven van dijken. Ook de Japanse duizendknoop is fors in opmars.

Het aantal locaties waar muskusratten holen en tunnels in de dijken groeven, daalde met meer dan de helft van 390 naar 175 plaatsen. Reden hiervan is dat het waterschap de muskusrattenpopulatie steeds verder terugdringt en daardoor beter onder controle krijgt. Zo zijn de vangsten afgenomen van 18.459 in 2016 naar 13.081 vorig jaar.

Honden

De graafschade door honden is bijna verdubbeld: van 46 naar 80 locaties. Dit komt vooral in stedelijk gebied voor. Het waterschap roept hondenbezitters op hierop alert te zijn. Ook het aantal rijspoorschades verdubbelde van 69 naar 139. Dit heeft te maken met de natte weersomstandigheden en de periode van hoogwater begin dit jaar. Het vele aangespoelde drijfvuil moest van de dijken worden verwijderd. Rijspoorschades zijn dan helaas niet altijd te voorkomen.

Japanse Duizendknoop

De probleemplant Japanse Duizendknoop blijft volop aandacht vragen van de waterschappen. Deze plant verdringt de grasmat, waardoor de dijk minder stevig is en instabiel kan worden. Daarnaast kan de Duizendknoop funderingen en kades beschadigen. Door een diep en uitgebreid wortelstelsel is de plant moeilijk te bestrijden. Tevens verspreidt hij zich snel. Landelijk wordt op diverse locaties geëxperimenteerd met verschillende bestrijdingsmethoden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen