Duizenden dode koeien door weggegooid afval

Een achteloos weggegooid blikje kan een dode koe opleveren
Een achteloos weggegooid blikje kan een dode koe opleveren
Foto: christels

ZWOLLE – Afval in de natuur is levensgevaarlijk voor koeien. Jaarlijks sterven duizenden koeien doordat er blikjes of plastic in het voer blijkt te zitten. Land- en tuinbouworganisatie Nederland waarschuwt voor dit sluipende gevaar.

Wie achteloos een blikje wegmikt of plastic laat slingeren is zich er niet van bewust dat dit heel gevaarlijk voor koeien kan zijn. Het prachtige weer zorgt er voor dat mensen massaal de natuur in trekken, maar niet iedereen is even voorzichtig met het afval. LTO waarschuwt voor het gevaar van deze achteloosheid. Koeien krijgen het zwerfaval binnen. Als de boer maait dan versnippert blik of plastic en komt uiteindelijk in het kuilvoer terecht dat in de winter aan de koeien wordt gevoerd. Met name blik is een groot probleem.

Opruimen

De mens is wederom de oorzaak van dit dierenleed. Gewoon rotzooi opruimen of mee naar huis nemen. En dan met name de blikjes want die zijn het gevaarlijkst voor de koe. Dit fenomeen heeft inmiddels de naam scherp-in gekregen. Als een blik verpulvert in de koe terecht komt is het einde verhaal voor de koe. Het is niet eenvoudig om de kleine blikdeeltjes uit het voer te houden, is de ervaring.

Schade

Volgens schattingen worden jaarlijks meer dan tienduizend koeien ziek en overlijden er zo’n 4000 aan de gevolgen van blik en andere troep in het voer. Alleen dat al levert een schade van ruim acht miljoen euro op en dan is de vervolgschade zoals productiederving, extra werk voor de boer en kosten dierenarts nog niet eens meegerekend.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen