Huisarts moet in de toekomst gaan samenwerken in de wijk

Huisarts Marieke Schoenmakers
Foto: Isala Klinieken

ZWOLLE – De Zwolse huisarts Marieke Schoenmakers ziet de toekomst van de huisarts als samenspeler met gemeente, apotheek, sociale wijkteams en de fysiotherapeut. Niet alleen medisch naar de patiënt kijken.

Samen kijken wat de beste keuzes zijn voor een patiënt, luidt het devies van Schoenmakers. ”Als iemand op je spreekuur komt die slecht eet door een enorme financiële schuld dan heeft hij daar hulp bij nodig en is het niet een specifiek gezondheidsprobleem. Daarom ziet ze de toekomst van de huisarts ook in een regierol om te kijken met andere zorgaanbieders en de gemeente naar wat het beste is voor de patiënt die aan de andere kant van de tafel zit. ”Aan de andere kant leeft het idee dat er steeds minder zorg naar het ziekenhuis gaat en dat komt neer bij de huisartsen.”

Kaderarts

Marieke Schoenmakers is niet alleen huisarts in Zwolle in een duo praktijk, maar ook kaderhuisarts Hart en Vaatziekten: De kaderhuisarts is een brug tussen huisartsen en specialisten.  ”Toen ik geneeskunde studeerde, wilde ik cardioloog worden. Maar toen ik eenmaal de praktijk zag tijdens mijn co-schappen realiseerde ik mij dat die manier van zorg bieden niets voor mij was. Ik wilde liever dichter bij mijn patiënten staan en koos voor de huisartsenopleiding.’ Na zeven jaar gewerkt te hebben als huisarts, wilde Schoenmakers toch weer wat meer de diepte in. Ik kwam bij mijn tweede passie, de cardiologie en volgde een opleiding tot kaderhuisarts Hart en Vaatziekten.

Uitvragen

Schoenmakers: ”Als huisarts moet ik het vooral hebben van het uitvragen van de patiënt en het doen van lichamelijk onderzoek. Vaak stuur je als huisarts mensen met alarmerende pijn op de borst toch in, omdat je een mogelijk hartinfarct wilt uitsluiten. En in het ziekenhuis heeft de cardioloog nou eenmaal meer onderzoeksmogelijkheden om er achter te komen of het echt een hartinfarct is. Tien procent van de patiënten van de huisartsenpraktijken hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Die zorg (cardiovasculair risicomanagement) ligt steeds meer bij de huisartsen en dat moet je samen goed organiseren.”

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen