Zwolle is weer 165 klimaatbomen rijker, de teller stijgt naar 400 bomen

14 dec 2023, 12:05 natuur-en milieu
schermafbeelding 2023 12 14 115826
Gemeente Zwolle
Om de biodiversiteit in Zwolle verder te vergroten zijn de gemeente Zwolle en ROVA vorig jaar begonnen met de aanplant van zogenaamde klimaatbomen in de stad. Op 13 december, gaf wethouder Duurzame Stadsontwikkeling Arjan Spaans het symbolische startschot voor de tweede fase waarbij 165 klimaatbomen worden geplant. “In totaal is Zwolle straks ruim 400 bomen rijker met de aanplant van deze nieuwe klimaatbomen op verschillende plekken in de stad. Dat is belangrijk want bomen zorgen voor verkoeling, houden water vast en zijn een voedselbron voor insecten en vogels. Hiermee dragen ze bij aan het klimaatbestendig maken van de stad,” legt wethouder Spaans uit.
Aan de locatie aan de Jupiterstraat plantte de wethouder een Carpinus betules ‘Lucas’, ook wel bekend als haagbeuk. “Het is een echte klimaatboom die veel wind verdraagt. De boom kan tegen droogte en een natte bodem en is dus oersterk. Voor deze locatie tussen de bebouwing is het ook een mooie boom. De boom wordt zuilvormig en heeft daardoor niet heel veel ruimte nodig”, geeft Ferry Benjamins, inkoper werkvoorbereiding bij ROVA, aan.

Afhankelijk van de plek wordt een keuze gemaakt voor een inheemse of uitheemse boomsoort.

Warme zomerdagen, lange periode van droogte en hevige buien maken we steeds vaker mee. Een klimaatboom is een boom die goed bestand is tegen hitte en droogte én die verkoeling biedt op warme zomerdagen. Hiermee wordt de stad prettiger om te wonen, sporten en recreëren. Zo dragen deze bomen bij aan ons buitengeluk. Bovendien zorgen de gemeente en ROVA met het planten van klimaatbomen ervoor dat de biodiversiteit wordt versterkt. De meeste boomsoorten in dit project hebben namelijk bloesem of vruchten aan de boom. Deze zijn heel waardevol voor insecten en vogels.

Groeiplaatsverbetering

Naast het aanplanten van nieuwe bomen, zorgen de gemeente en ROVA er ook voor dat de groeiplaats van bestaande bomen wordt verbeterd. Nieuwe bomen planten in een stad is namelijk een uitdaging, vanwege de beperkte ruimte voor de bomen om te groeien. “Bovengronds is de openbare buitenruimte nodig voor bijvoorbeeld wandelen en recreëren, verkeer, parkeren en afvalcontainers. Daarnaast liggen ondergronds vaak kabels, leidingen en rioleringen. Daarom willen we onze bomen in de stad zolang mogelijk behouden. Dat doen we door de groeiplaats van de bomen te verbeteren”, geeft Marit Benning, beheeradviseur groen van de gemeente Zwolle, aan. Wethouder Arjan Spaans lichtte daarom een aantal tegels bij de bomen aan de Zerboltstraat. “De verharding die onnodig is halen we weg. Het zand vervangen we daarna door grond, zodat er meer voeding en groeiruimte ontstaat voor de bomen. De werkzaamheden voeren we zorgvuldig uit, zodat de boomwortels zo min mogelijk schade krijgen. Daarna komt er beplanting in, wat ook weer goed is voor de biodiversiteit in de stad”, sluit Benning af.