Oud ambacht herleeft: Onderwijs en bedrijven in de regio Zwolle starten korte opleiding tot meubelreparateur

09 okt , 19:09 natuur-en milieu
schermafbeelding 2024 10 09 192831
Hoe knap je een tweedehands meubel op? Wat doe je met gebroken armleuningen of poten? Hoe  herstoffeer je een fauteuil op een professionele manier? In Zwolle wordt een stap gezet naar een reparatiesamenleving. 
Het is de bedoeling dat de opleiding in het tweede kwartaal van volgend jaar van start gaat bij leercentrum LUX038 aan de Ceintuurbaan in Zwolle. Het gaat om een laagdrempigige en arbeidsmarktgerichte opleiding tot meubelreparateur.  Aanjagers van het project zijn Martine Postma van het Repair Café en Liedewij de Groot als ciruclair onderwijsontwikkelaar van Ikcirculier die de mogelijkheden hebben onderzocht om te komen tot een reparatiesamenleving. Spullen die worden gerepareerd hebben geen nieuwe grondstoffen nodig en wordt er minder weggegooid. Dat is winst voor natuur en milieu. ''Er is in de hele keten een nieuwe mindset nodig'', zegt Liedewij de Groot. ''Bij overheid, producent, retail, onderwijs en consument. De korte opleiding tot meubelreparateur is een van de essentiële stappen op weg naar die reparatiesamenleving.''
Meubelreparatie
De Goldschmeding Foundation gaf de startvonk, projectmanagement is in handen van Het Groene Brein en het samenwerkingsverband The ReUse Alliance werd opgericht. Zwolle is naast Rotterdam en Utrecht een van de regio's waar de pilots zijn. ''Reparatie is op alle fronten belangrijk, maar er is gekozen voor de meubelbranche. Die is echt in beweging als het gaat om duurzaamheid en productenverwantwoordelijkheid. Daarbij zijn er in deze branche veel familiebedrijven en de jongste generatie vind circulariteit en reparatie belangrijk. Vanuit deze branche is het mogelijk om naar andere branches uit te breiden, maar bijvoorbeeld ook naar integratie van reparatievakken in het vmbo en mbo. ''
Mbo1-niveau
De korte opleiding is op mbo1-niveau. Zijinstromers, schoolverlaters, vergunninghouders, medewerkers van bedrijven, mensen met ene uitkering of particulieren. Iedereen kan zich aanmleden met taalniveau NT2. Het is een ambachtelijke opleiding en het certificaat maakt aantoonbaar dat de cursisten over de vaardigheden beschikken om meubels te repareren. Daarmee wordt de stap naar de arbeidsmarkt een stuk gemakkelijker. 
Op dit moment buigen de partners zich over de inhoud van de opleiding die uit drie delen gaat bestaan: de essentie van reparatie, reparatie van meubels en de uitstroom naar werk en vervolgopleidingen. In 2025 wordt gestart met een pilotgroep van 18 studenten en drie docenten/vakbegeleiders.