Zwolle biedt tijdelijk crisisnoodopvang voor vluchtelingen op schip in Margriethaven

Foto: Google Maps

Zo’n 84 vluchtelingen vinden in september tijdelijk onderdak op het cruiseschip MS Thurgau Saxonia. Het schip komt in de Prinses Margriethaven te liggen. Dit gebeurt om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlagen.

Het rijk alle veiligheidsregio’s dringend gevraagd om in september  kortdurende noodopvang aan te bieden voor asielzoekers. Zwolle gaf al eerder gehoor aan een oproep voor crisisnoodopvang door in juli tachtig vluchtelingen opgevangen in Lumen Hotel & Events.

Burgemeester Peter Snijders: “We zien dagelijks de beelden van mensen die in Ter Apel buiten moeten slapen. Dat wil niemand en het rijk heeft de veiligheidsregio’s daarom nogmaals met klem gevraagd tijdelijk crisisnoodopvang te bieden in de zomerperiode. Als Zwolle doen we al het nodige, maar we kunnen deze oproep niet negeren. Daarom hebben we aangeboden om tot 1 oktober een aanlegplek beschikbaar te stellen voor een schip in de Prinses Margriethaven.”

Op het riviercruiseschip MS Thurgau Saxonia kunnen maximaal 84 mensen tijdelijk worden opgevangen. Het schip komt Duitsland en arriveert naar verwachting rond 22 augustus in Zwolle. De burgemeester: “We hebben de buurt geïnformeerd en organiseren volgende week een inloopbijeenkomst voor de omwonenden om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. We begrijpen dat dit zo midden in de vakantieperiode geen handig moment is en dat veel mensen op vakantie zijn, maar het was lang onzeker welke schip de Veiligheidsregio IJsselland ter beschikking had en waar die kon liggen.”

De MS Thurgau Saxonia blijft uiterlijk tot 1 oktober in de Margriethaven liggen. Langer kan niet, want vanaf 1 oktober is de Margriethaven nodig voor andere schepen, omdat de Scaniahaven dan wordt verbouwd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen