Zwolle lanceert Meldpunt Ondermijning en Zorgfraude

Foto: Gemeente Zwolle

Ondermijning is een grote zorg in de stad. Zonder dat we het doorhebben, kunnen er criminele activiteiten zijn in onze buurt. Denk bijvoorbeeld aan drugsproductie, witwassen van geld, mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Deze vormen van criminaliteit ‘ondermijning’ verstoort en ondergraaft de samenleving. Zwollenaren die het idee hebben dat er in hun buurt verdachte activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij het Meldpunt Ondermijning en Zorgfraude van de gemeente Zwolle. Dit kan ook anoniem.

Illegale hennepteelt, onjuist gebruik van een zorgbudget, bijstandsfraude of mensen onder dwang laten werken. Dit zijn voorbeelden van ondermijnende criminaliteit. Zwolle werkt samen met justitie, de Belastingdienst, de politie, bewoners en ondernemers om ondermijning aan te pakken. Want veiligheid is een voorwaarde voor een aantrekkelijke en leefbare stad. Inwoners kunnen daarbij helpen door melding te doen van zaken die niet kloppen.

Grote gevolgen voor de buurt

Burgemeester Peter Snijders: “Melding doen kan nu heel makkelijk. Online of telefonisch, direct bij de gemeente. En het kan ook anoniem. De gevolgen van ondermijning zijn groot voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan brand- of explosiegevaar bij drugsproductie. De dumping van drugsafval vervuilt de bodem en ons drinkwater en drugsruzies kosten levens. Bij zorgfraude worden de meest kwetsbare personen uit onze samenleving de dupe. Geld en zorg komen dan immers niet bij hen terecht. Kortom: we hebben er allemaal last van. Daarom roep ik Zwollenaren op om als iets verdacht voelt, dat te melden. Meldingen worden onderzocht en helpen de gemeente en politie om ondermijning effectiever te bestrijden.”

Integraal meldpunt

Zwolle streeft naar een systematische aanpak van ondermijning. Eén van de aandachtspunten is bewustwording, zowel binnen de gemeente als bij inwoners en ondernemers, en het verlagen van de drempel voor het melden van verdachte activiteiten. Melden kon al bij de politie en bij Meld Misdaad Anoniem. Vanaf nu kunnen Zwollenaren ook direct bij de gemeente melding doen van mogelijke criminele activiteiten, zoals ondermijning, zorgfraude, bijstandsfraude en mensenhandel. Melden kan online via het Meldpunt Ondermijning en Zorgfraude of telefonisch (via 14038) en desgewenst anoniem. Op deze website staat ook meer informatie over ondermijning en het herkennen van signalen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen