Zwolse relschopper krijgt van snelrechter zes weken gevangenisstraf met twee weken voorwaardelijk

Drie relschoppers zijn opgepakt bij de rellen in het centrum van Zwolle
Drie relschoppers zijn opgepakt bij de rellen in het centrum van Zwolle
Foto: Zwolle Nieuws

De eerste Zwolse relschopper stond voor de snelrechter en wordt veroordeeld tot zes weken cel met twee weken voorwaardelijk. Aangezien de 20-jarige Zwollenaar al negen dagen heeft vastgezeten moet hij nog vijf dagen zitten.

De man heeft een bierflesje of steen naar een politiebus gegooid en dat wordt hem zwaar aangerekend. De verdachte verklaarde tegenover de snelrechter dat hij zich heeft mee laten sleuren in het rellen tegen de politie en tegen de avondklok. Een uitgesproken mening over de coronamaatregelen geeft hij niet. Hij had een oproep gezien op Facebook om naar de stad te komen. Iets wat hij volgens de rechter beter niet had kunnen doen en gewoon thuis had moeten blijven.

De Officier van Justitie verwijt de jongeman dat hij niet de snelste route van een bezoek aan een vriend heeft genomen naar huis, maar is gaan kijken bij de rellen in de stad. Hij vindt het dan ook bewezen dat de Zwollenaar een flesje of een steen naar de politiebus heeft gegooid. Hij eist twee maanden gevangenisstraf met een maand voorwaardelijk en moet de straf meteen uitzitten.

De Zwollenaar beschikt al over een strafblad, gebruikt softdrugs en is dakloos geweest. Hij wil zijn leven weer op de rit zien te krijgen met een woning en werk. De schrik zit er goed in bij de verdachte over de strafmaat. De advocaat wilde van de rechter wat meer aandacht voor de persoonlijke omstandigheden voor de verdachte en ook dat hij bereid is hulp te accepteren van de reclassering. De rechter matigde uiteindelijk de eis naar zes weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf, waarvan vier weken voorwaardelijk. Omdat hij al negen dagen in de cel zit moet hij de resterende vijf dagen nog zitten.

Het is de eerste relschopper die naar aanleiding van de rellen op op 25 januari in het centrum van Zwolle wordt veroordeeld. In totaliteit zijn drie relschoppers opgepakt.

Kijk de livevideo’s van de rellen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen