Hessenpoort in Zwolle wil een voorbeeld worden van een groen en duurzaam bedrijventerrein

Bedrijventerrein Hessenpoort vergroent steeds meer
Foto: stichting Straatboer

Bedrijventerrein Hessenpoort vergroent snel en inspireert. In twee weken tijd zijn 51 bomen geplant en kerstbomen krijgen er een nieuw ’thuis’.

Hessenpoort wil een voorbeeld worden van een groen en duurzaam bedrijventerrein. De bedrijven werken hier zelf aan mee op veelal verrassende manier: ze planten groenten, fruitbomen én kerstbomen. Het wordt dus niet alleen een groener terrein, maar ook een plek waar lokaal voedsel groeit en geplukt kan worden. Dit alles in samenwerking met stichting Straatboer.

Een van de deelnemende bedrijven is groothandel Ferm; daar zijn de afgelopen twee weken 9 fruitbomen geplant maar ook 34 kerstbomen. Die kerstbomen – afkomstig van bedrijfsmedewerkers en inwoners van Zwolle – staan inmiddels op kale schaduwplekken waar verder amper iets wil groeien maar waar de kerstbomen het juist goed doen. Want waarom zouden we alle kerstbomen met kluit weggooien, terwijl er op deze terreinen juist behoefte is aan groen?

“Wij plukten al courgettes, pompoenen, tomaten en boontjes tijdens de lunch, en nu planten we – behalve kerstbomen – fruitbomen om in de zomer te kunnen genieten van ons eigen fruit. Gezond voor de medewerkers, heerlijk even tijdens de lunch naar buiten en het is goed voor de biodiversiteit”, aldus Eddy Kok Quality en Facility Director van Ferm International.

Vergroen(t)en van een bedrijfsterrein werkt aanstekelijk, dat blijkt. Zo hebben de buren, logistieke organisatie Transferro B.V., vorig jaar een tuin aangelegd met een hoge biodiversiteit. En hebben de andere buren, Zehnder Group Nederland, vorige maand het dak vol gelegd met zonnepanelen en afgelopen week ook vele fruitbomen geplant. “Op ons dak hebben we onlangs 3600 zonnepanelen neergelegd en naast ons pand, op het grasveld, plaatsen we nu met Straatboer appel-, peren-, pruimen- en perzikbomen. Zo hopen we een duurzaam en biodivers voorbeeldterrein voor anderen te zijn”, vertelt Marjan Hendriksen, Facilitair Manager bij Zehnder.

  • Bedrijventerreinen in Nederland kunnen aan de hand van deze voorbeelden een versnelling realiseren in het duurzaam opwekken van energie, CO₂ afvangen, biodiversiteit stimuleren en lokaal gezond voedsel produceren voor eigen medewerkers.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen