Hot.nl: Defensie Helikopter Commando oefent met militairen Luchtmobiele Brigade rondom Zwolle

Helikopers oefenen rondom Zwolle
Foto: Pixabay

Militaire helikopters spotten? Dat kan tot en met 4 september rondom Zwolle. De komende weken wordt door heli’s van het Defensie Helikopter Commando en de Luchtmobiele brigade onder meer geoefend op de Veluwe en in Steenwijkerland.

Tijdens hot.nl trainen militairen met Chinook en Cougar-transporthelikopters zogenaamde ‘brown-out’ landingen. Dat zijn landingen waarbij een grote zandwolk ontstaat. Deze landingsprocedure vergt het uiterste van vliegers omdat het zicht naar buiten grotendeels ontnomen wordt.

“Brown-out komt tijdens ons werk regelmatig voor”, benadrukt commandant 300 (Cougar) Squadron, luitenant-kolonel Jorik ter Veer. “Niet alleen in woestijngebieden, maar ook tijdens oefeningen in Europa en zelfs hier in Nederland komen we soms dergelijke situaties tegen. Belangrijk dus om dit te blijven trainen.” Dat geldt ook voor de infanteristen van 11 Luchtmobiele Brigade die meedoen aan de oefening. In een stofwolk door een helikopter worden opgepikt of gedropt vergt andere vaardigheden en strakke coördinatie.

Defensie spreidt de vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden om het geluid voor de leefomgeving te spreiden. Daarnaast beoordeelt de oefenleiding elke dag de omstandigheden. Een lokale regenbui de avond ervoor kan ervoor zorgen dat er te weinig stof ligt. Dan wordt uitgeweken naar een beter alternatief. Het extreem warme weer de afgelopen weken in Nederland is daarom een welkom geschenk voor de oefenleiding.

COVID-maatregelen

Normaal gesproken vindt de oefening plaats in Spanje of Portugal, waar de oefencondities met warmte en zand/stof optimaal zijn. Door de COVID-maatregelen in Europa kan de training in Zuid-Europa dit keer niet doorgaan en trainen de helikopters en de rode baretten van de luchtmobiele brigade daarom meer dan normaal in eigen land, zo behouden bemanningen en grondeenheden hun vaardigheden en blijven ze inzetbaar voor hun taken.

Zandvlaktes

Er wordt vooral overdag geoefend op diverse zandvlaktes, maar begin september ook bij duister. De oefeningen zijn op diverse zandvlaktes in de buurt van Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Elburg, Epe, Harderwijk, Leusden, Meppel, Nunspeet, Oirschot, Soest, Steenwijkerland, Westerveld en Zeist.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen