ZZP’er in beeld: schrijfster Diana Smilde laat door de ogen van Snoet de muis de stad Zwolle leven

ZZP'er Diana Smilde
Foto: Eigen foto

De geboren en getogen Diana Smilde is schrijfster van kinderboeken. Ze zegt: ”Nee, het zijn niet zomaar kinderboeken….. heel unieke kinderboeken. Ik schrijf namelijk over Zwolse bezienswaardigheden en beschrijf de verhalen zo realistisch mogelijk. Ik benoem de straatnamen en alle informatie is werkelijkheid. Alleen de hoofdpersonen zijn fictie.”

Ik zal ze even aan je voorstellen…. Snoet de muis is de hoofdpersoon en woont in het Zwolse Balletjeshuis. Zijn vriendjes, de tweeling, Barend en Berend wonen in de lekkere geuren winkel (Ici Paris). Samen beleven ze spannende avonturen in Zwolle.

Vorig jaar 1 september mocht ze het eerste boekje van deel één, Snoet de muis van het Zwolse Balletjeshuis, uitreiken aan wethouder Monique Schuttenbelt en deel twee, Snoet de muis beklimt de Peperbus, 25 juni aan wethouder René de Heer. De verkoop gaat momenteel erg goed. De boekjes zijn te koop bij het Zwolse Balletjeshuis , Waanders in de Broeren, Mens & Kinders aan de Assendorperstraat en Bruna Aa-landen en BOL.com

Kinderboeken

In eerste instantie was de bedoeling dat deze boekjes geschikt zouden zijn voor kinderen van ongeveer 4 tot 9 jaar. In de wandelgangen hoorde Diana dat ook volwassenen dit leuke en herkenbare verhalen vinden en de reacties zijn super positief! Diana zegt: ”Later zat ik te denken dat dit misschien ook wel leuke verhalen zijn voor de verzorgingshuizen, mensen met Alzheimer kunnen op deze manier getriggerd worden om zo weer herinneringen op te halen.”

Eigen uitgeverij

”Ik ben mijn eigen uitgeverij begonnen want dat leek mij wel zo handig. Een uit de hand gelopen hobby kost geld, maar door zelf alles in de hand te houden en uit te geven bespaar ik zo wat geld. Dit geeft mij ook de vrijheid om te doen en laten wat ik wil en de boekjes uit te geven op mijn manier. Ik zit namelijk nogal vol met ideeën. Ik heb alle betrokkenen persoonlijk benaderd om de toestemming te krijgen om namen etcetera te mogen gebruiken. Niemand heeft dit gelukkig geweigerd.”

Vriendjes op facebook hebben ze vast wel wat voorbij zien komen. Ik ben erg bezig om Snoet de muis én Zwolle op de kaart te zetten. Naar aanleiding van deel één, heb ik erg veel pr gehad in de zin van RTV OOST en de Stentor, en de Swollenaer, en bij deel twee heeft er weer een mooi interview in de Swollenaer gestaan.”

Illustrator

Diana heeft dus al twee boekjes mogen uitgeven. De tweede druk van deel twee is inmiddels ook bezig. Er liggen nog sowieso zes nieuwe verhalen op de plank. Er zullen ongeveer 10 tot maximaal 14 delen komen van Snoet de muis. De verhalen schrijf ik zelf maar helaas kan ik niet tekenen. Daarom had ik een vacature geplaatst op de site van de Cibap. Ik kreeg een aantal reacties en daar sprong één tekening uit. Met een paar aanpassingen is Snoet geboren. Mijn gedachten worden op papier gezet door illustrator Rowella Bruintjes, student aan de Cibap. De samenwerking is in een contract opgesteld, dus Snoet zal door Rowella blijvend op papier worden gezet. Er zullen ongeveer 10 tot 14 delen uitkomen, tenminste…. Zolang de verkoop goed gaat.

Vertellen over Zwolle

De leuke kanten van mijn werk zijn o.a. op basisscholen de Kinderboekenweek openen en voorlezen. Op braderieën staan, vertellen over ons mooie Zwolle etc. De interactie met kinderen. Voordelen van het zzp’er zijn is dat je zelf je tijd kan indelen. De nadelen zijn dat de kosten er voorlopig nog niet uit zijn, maar ja…. Het is ook een uit de hand gelopen hobby 😊.

Plezier

Mijn toekomstbeeld is dat ik uiteindelijk 10 tot 14 delen heb uitgebracht en dat vele mensen plezier zullen beleven van de avonturen van Snoet en dat men Zwolle op deze unieke manier leert kennen. Er komen nog verhalen over PEC ZWOLLE, de Librije, park de Wezenlanden in samenwerking met Typhoon, het openluchtbad, de Passiebloem, De Fundatie in samenwerking met het Herman Brood Museum, de Sassenpoort en ik ben zelfs gevraagd om een verhaal te schrijven over ons mooie theater Odeon.

Over het inkomen maak ik me niet zo heel veel zorgen, ik hoef hier niet rijk van te worden, als ik uit de onkosten kom is het mij al goed.

Diana zegt: ”lieve mensen, leer Zwolle kennen op een unieke manier en ga naar aanleiding van de avonturen van Snoet zelf met uw kind of kleinkind op excursie en loop in de voetstappen van Snoet en ontdek zelf hoe mooi Zwolle is.”

Snoet de muis

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen