Groots boerenprotest in Zwolle: is er een toekomst voor landbouw in Nederland?

De toekomstige boeren en boerinnen
Foto: Rein Tuininga

Wie tijdens het boerenprotest in Zwolle met boeren praat merkt één grote zorg: is er toekomst voor de landbouw in Nederland. Steden rukken op, Natura2000, de stilkstofcrisis en alle regels die de landbouwers wordt opgelegd maken het boeren er niet leuker op. Vandaar dat de boeren massaal naar Zwolle kwamen om hun stem te laten horen.

”Aan loze beloften hebben we helemaal niet”, zegt een jonge boer uit Heino. ”Wij zitten in een verdomhoekje en in plaats dat we onze eigen baas zijn over onze grond worden we geregeerd door anderen.” Jonge boeren zitten met een miljoenenhypotheek en hebben slapeloze nachten over de financiële toekomst. Om de agrarische toekomst veilig te stellen is het nu weer een protest nodig. ”De boer is absoluut nodig voor ons voedsel. We hebben al zoveel geïnvesteerd in onze bedrijven om aan alle richtlijnen te voldoen die ons zijn opgelegd en nu komen er weer meer bij. Wij willen zorgen voor het eten voor de mensen. Of het nou veeteelt of akkerbouw is, mensen moeten eten en daar zorgen wij voer.”

Zorgen

De huidige ontwikkelingen, zoals de stikstofcrisis, zorgen er voor dat de boer zich bedreigd voelt. ”We zijn bang dat we de investeringen die we moeten doen nooit meer terug kunnen verdienen”, zegt de Heinose boer. ” Hoe kunnen we voor het eten van anderen zorgen als we zelf nauwelijks te eten hebben.”  Gert Harm ten Bolscher sprak tijdens het boerenprotest de boeren toe en reikte de hand om dinsdagavond in gesprek te gaan. De boeren wilden gelijk maandag in gesprek, ook met het oog op de statenvergadering van woensdag waarin wordt gesproken over het klimaatakkoord.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen