Zwolle investeert in een sociale, inclusieve en duurzame stad en verbindt zich aan initiatieven uit de samenleving

04 okt , 10:46 Gemeente
spoeddebat gemeente zwolle zorggelden
Gemeente Zwolle
Zwolle staat er financieel nog goed voor. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om in 2025 te investeren in de grote opgaven en ambities voor de stad en daarbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij initiatieven uit de samenleving. Wethouder Financiën Paul Guldemond: “Topprioriteit heeft het versnellen en op gang houden van de woningbouw. Ook zetten we ons in voor een verbonden gemeenschap waarin iedereen zich welkom voelt en de kans krijgt mee te doen. We maken werk van een duurzame toekomst voor alle Zwollenaren.”
B en W stellen voor om volgend jaar te investeren in de herontwikkeling van Kulturhus De Elshof in Wijthmen, een belangrijk onderdeel van het vernieuwde dorpsplan. Ook zetten ze een bedrag opzij voor de uitvoering van een aantal klimaatadviezen van het Burgerberaad en reserveren ze alvast geld voor een ontmoetingsplek voor jongeren in Holtenbroek en een pumptrackbaan in Zwolle Zuid, zodat als de plannen daarvoor voldoende concreet zijn die ook snel kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast komt er extra geld voor het Jeugdsportfonds en voor de opvang van dieren door Flappus en de Dierenambulance. Verder stellen B en W voor om bewonersinitiatieven voor verduurzaming van woningen te ondersteunen en zetten ze in op het stimuleren van circulair bouwen en meer groen in de stad.
Financiële ruimte
Paul Guldemond: “Zwolle staat er financieel nog goed voor vergeleken bij andere gemeenten. Daardoor is er ruimte om nieuwe investeringen te doen en belangrijke voorzieningen overeind te houden voor de Zwollenaren. Maar ook wij moeten er rekening mee houden dat we minder geld gaan krijgen van het Rijk, terwijl de opgaven groot zijn. Bij de vaststelling van de Perspectiefnota deze zomer was al duidelijk dat niet alle ambities van de coalitie kunnen worden waargemaakt in het tempo dat we zouden willen. Niet alles kan en niet alles kan tegelijk. Daarom hebben we in de Perspectiefnota al keuzes gemaakt voor de thema's waar de gemeente de komende jaren extra op gaat inzetten.”
Het college van B en W blijft inzetten op drie speerpunten: een (t)huis voor iedereen, iedereen kan meedoen en een duurzame toekomst. Onze focus voor de komende jaren ligt boven alles op het bouwen van meer woningen. Veel van die woningen worden in de bestaande stad gebouwd. Dat kan alleen als Zwollenaren de overgang maken naar meer schone en duurzame mobiliteit, zodat Zwolle bereikbaar en leefbaar blijft. Daarom werken we aan een strategie voor mobiliteitshubs.
Paul Guldemond: “We blijven ons inspannen om meer mensen aan het werk te krijgen en te laten meedoen in de samenleving. Verder kiezen we voor het aanleggen van een warmtenet als een van de belangrijke oplossingen in de energietransitie, verduurzamen we gemeentelijke gebouwen en passen we de stad verder aan op extreem weer als gevolg van klimaatverandering. Ook zetten we geld opzij voor meer groen in de stad. Daarnaast hebben we extra ruimte gemaakt in de begroting om het bestaande aanbod van cultuur en evenementen in onze stad op orde te houden, zodat Zwolle levendig en aantrekkelijk blijft voor bewoners en bezoekers.”
De gemeenteraad bespreekt de begroting op vrijdag 8 november.