“Het was leuk, je hebt contact met mensen die je normaal niet spreekt en die iets voor je kunnen betekenen.” Zwolse raadsleden en jongeren kijken positief terug op de vierde editie van de Raadsafari. Jongeren gingen het gesprek aan met raadsleden én waren de eersten die het nieuwe jongerenplatform Blauwhaus konden testen. Onderwerpen als eenzaamheid, kunst en cultuur, het vinden van een woning en ook drugs kwamen ter sprake in de museumtuin van
ANNO. Er waren circa 60 mensen op de Raadsafari.
De Raadsafari is ontstaan om de kloof tussen jongeren en raadsleden te verkleinen, om in gesprek te gaan en elkaars leefwereld te ontdekken. Linda Tiesma, organisator van de Raadsafari vanuit Impacter, merkt dat de groepen elkaar nog lang niet altijd weten te vinden. “Eén van de jongeren zei na afloop tegen me: ‘Raadsleden zijn net mensen. Het is leuk om eens in gesprek te gaan met mensen die van alles voor mij bepalen.’ En dat is precies waarom we de Raadsafari organiseren, om jongeren te laten zien dat ze wel degelijk hun stem kunnen laten horen én impact kunnen maken. Op de Raadsafari wordt er echt geluisterd.”
Van idee naar prototype
Het bewijs daarvan presenteerde zich op deze editie in ANNO. Want in 2021, tijdens de eerste editie van de Raadsafari, kwam een duidelijke wens naar voren. Jongeren wilden graag een digitaal platform om anderen te ontmoeten, hun mening te geven over belangrijke thema’s en ideeën te delen. Nu, ruim een jaar later, kon het eerste prototype van het nieuwe jongerenplatform Blauwhaus worden getest. Een initiatief dat ook door wethouder
Michiel van Willigen van harte werd aangemoedigd. “Het is mooi om te zien dat het thema jongerenparticipatie meer tot leven komt. We willen het al zo lang, en nu gebeuren er hele mooie dingen. Dat maakt me ook wel trots.”
Raadsleden die voor het eerst op de Raadsafari waren werden op nieuwe ideeën gebracht. “Misschien zouden we jongeren een keer een motie moeten laten vertalen in hun taal en ze die voor laten lezen.”
Op Blauwhaus, het online platform dat half november wordt gelanceerd, kunnen jongeren tussen de 12 en 27 jaar een profiel met hun skills aanmaken, vragen stellen over uiteenlopende thema’s, hun mening geven én ideeën delen. Niet alleen interessant voor jongeren en de gemeente, maar ook voor organisaties. Zij kunnen namelijk op het platform op ideeën reageren en aangeven of ze een jongere willen helpen een initiatief op te starten.
Werelden bij elkaar brengen
De gemeente wil graag weten wat er speelt onder jongeren en hun adviezen meenemen in de plannen voor de stad. Het advies van Linda aan de raadsleden: “Ga juist langs op plekken waar je normaal niet (meer) komt. Wandel binnen bij een studentencafé, jongerencentrum of een middelbare school. Met de Raadsafari dagen we onszelf uit iets te organiseren om de twee werelden bij elkaar te brengen, maar eigenlijk zou het natuurlijk het mooist zijn als de Raadsafari niet meer nodig is. Omdat jongeren en raadsleden elkaar op ieder moment weten te vinden.”
- Deze Raadsafari is georganiseerd door Impacter Zwolle en Blauwhaus in samenwerking met Jongerenraad Zwolle, @ease, ANNO en de gemeente Zwolle.