Verkeersmaatregelen intocht Sinterklaas

De aankomst van Sinterklaas in Zwolle
Foto: RTVZwolleFM

Sinterklaas en zijn pieten komen 18 november per boot aan in Zwolle. Ze varen via het IJsselkanaal en het Zwarte Water naar de binnenstad waar de boot bij het Rodetorenplein aanmeert. Om circa 14.30 uur wordt de Sint door burgemeester Henk Jan Meijer samen met de Zwolse kinderen verwelkomd op het Rodetorenplein.

Na groots ontvangst en (muzikale) activiteiten gaan Sint en de Pieten in optocht door de binnenstad. De intocht en optocht hebben gevolgen voor het verkeer.

Rodetorenplein

Tijdens de boottocht tussen 14.00 en 14.30 uur moet verkeer rekening houden met oponthoud bij de beide bruggen bij het Rodetorenplein. De vaarroute is conform afgelopen twee jaar. De boot gaat via de Holtenbroekerbrug, gelegen tussen Zwartewaterallee-Blaloweg en via de Hofvlietbrug, gelegen in de Pannekoekendijk, naar de binnenstad.

Route

Om circa 15.00 uur vertrekt Sinterklaas met zijn Pieten in optocht door de stad vanaf het Rodetorenplein naar het Grote Kerkplein. De route van de intocht is als volgt: Rodetorenplein – Buitenkant – Vispoortenplas – Thorbeckegracht – Diezerpoortenplas – Kerkstraat – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Korte Ademhalingssteeg – Grote Kerkplein.
De aankomst op het eindpunt is rond 16.00 uur. Voor het stadhuis op het Grote Kerkplein vinden diverse activiteiten plaats tot 17.30 uur. De route Blijmarkt – Praubstraat – Grote Kerkplein – Sassenstraat is daarom afgesloten. De optocht wordt ontkoppeld in de Goudsteeg en verlaat via de Sassenstraat de binnenstad. De route Blijmarkt – Koestraat – Goudsteeg. De Bloemendalstraat  en Sassenstraat blijft toegankelijk, met uitzondering van het moment van ontkoppeling van de optocht.

Verkeersmaatregelen

Vanwege de aankomst van Sinterklaas op het Rodetorenplein zijn de Jufferenwal, Rodetorenplein, Buitenkant en Vispoortenbrug, en daarmee ook de rijroute Buitenkant en Nieuwstraat na 12.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
En in verband met de optocht zijn Kerkstraat – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt tussen 15.00 en 17.00 uur afgesloten voor al het verkeer. De fietsbrug Rodetorenbrug is tussen 13.00 en 15.00 uur afgesloten omdat deze brug als VIP-desk gebruikt wordt.

Grote Kerkplein

Vanwege de diverse activiteiten op het Grote Kerkplein is deze tussen 13.00 en 17.00 uur afgesloten voor het verkeer. Daarmee is ook de Sassenstraat niet bereikbaar via Grote Kerkplein voor het gemotoriseerde verkeer.

Op de route van de optocht staan op meerdere plekken dranghekken. Vanaf moment van plaatsen tot aan het opruimen is de omgeving afgesloten voor het verkeer in de tijdsperiode 12.00 – 17.00 uur. Zodra mogelijk wordt de weg weer vrij gegeven voor het verkeer.

Bevoorradend verkeer met bestemming winkels in de binnenstad dat via de Nieuwstraat rijdt, heeft hiertoe de mogelijkheid vóór 12.00 uur en na 17.00 uur

Parkeren

De parkeeraccommodaties in de binnenstad blijven bereikbaar. Wel is bij de Q park garage Centrum een moment van oponthoud als de optocht ter hoogte van de Diezerpoortenbrug – Pletterstraat – Kerkstraat is. Oponthoud geldt ook voor geparkeerde voertuigen op parkeervakken Spoelstraat. Dit is een locatie voor kort betaald parkeren.

Voor vergunninghouders is parkeren aan de Buitenkant niet mogelijk. Zij worden verzocht elders in het vergunninghoudersgebied te parkeren. Op deze dag geldt een wegsleepregeling voor geparkeerde voertuigen die zich bevinden op de Buitenkant en op de route van de intocht.

Openbaar vervoer

De stads- en streekbussen die van en naar het station rijden, gaan via de route Eekwal – Pannekoekendijk. In verband met afsluiting van Rodetorenplein – Buitenkant zullen stadslijnen 2 en 3 vanaf begin van de dienst tot 17.00 uur een omleidingsroute via Pannekoekendijk rijden. Vanaf 17.00 uur wordt de gebruikelijke route weer gereden.

De haltes Eekwal en Pannekoekendijk blijven dus in gebruik.

Ook stadslijn 4 rijdt tussen 12.00 en 17.00 uur via Eekwal – Pannekoekendijk in plaats van de gebruikelijke route via Wilhelminasingel – Kerkstraat.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden