Herdenking bij oorlogsmonument Haersterveerweg

Het monument aan de Haersterveerweg
Het monument aan de Haersterveerweg
Foto: Google Maps

Bij het oorlogsmonument aan de Haersterveerweg in Zwolle wordt donderdag 13 oktober een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. In 1944 werden op deze plek zeven mensen gefusilleerd.

Het monument aan de Haersterveerweg is in 1987 geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de zeven inwoners van Zwolle die op 13 oktober 1944 op de schietbaan aan de Schrevenweg (nu Haersterveerweg) werden gefusilleerd als vergelding voor een gepleegde verzetsdaad. Het monument stelt een schietbaan voor met daarop de namen van de zeven Zwollenaren.

Het gaat om Anne Haan (17), Leendert Karssen (28), Albert Krale (25), Johannes Josephus Maria Overbeek (32), Willem Jan Tensen (25), Jaap Tensen (24) en Egbert Lindeboom (27).

Bij de plechtigheid, die om 10.15 uur begint, zijn leerlingen van de twee scholen actief betrokken. Ook de Vereniging Veteranen Zwolle speelt een grote rol bij de voorbereiding van de herdenking en tijdens de plechtigheid. Wethouder Monique Schuttenbeld woont de herdenking bij namens de gemeente Zwolle en legt bloemen bij het monument. Ook leerlingen en nabestaanden leggen bloemen bij het monument.

Belangstellenden zijn van harte welkom.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen