Een goeie buur… Zwolse studenten helpen leeftijdgenoten met zelfstandig wonen

SSH, deltaWonen en de Sociale wijkteams ondertekenen een overeenkomst voor het project Goede Buur
SSH, deltaWonen en de Sociale wijkteams ondertekenen een overeenkomst voor het project Goede Buur
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolse studenten helpen leeftijdgenoten met zelfstandig wonen omdat voor sommige jongeren het niet vanzelfsprekend is om op kamers te gaan. Via Goeie Buur worden deze jongeren geholpen met goede huisvesting en oprechte aandacht.

Na twee succesvolle jaren in Utrecht helpt Goeie Buur vanaf nu ook in Zwolle jongeren een zelfstandig leven op te bouwen. Een mooie samenwerking tussen de sociale wijkteams van de gemeente Zwolle, woningcorporatie deltaWonen (de eigenaar van de woningen) en de SSH (de beheerder van de woonruimte).

De jongeren waren vóór hun verhuizing naar een SSH-kamer dak- of thuisloos of hebben bijvoorbeeld in een pleeggezin of jeugdinstantie gewoond. Een tijd die tot het verleden behoort: de tijd voor een nieuw begin is aangebroken. De jongeren die via deze weg bij de SSH komen wonen zijn klaar voor de volgende stap in hun leven: zelfstandig wonen.

Uniek aan Goeie Buur is de samenwerking met studenten. De jongeren komen via Goeie Buur vaak in een studentenhuis samen met andere studenten te wonen en worden gekoppeld aan een student, de goeie buur. Deze goeie buur is precies wat het zegt: iemand die in hetzelfde huis of studentencomplex woont en waarbij de jongere terecht kan. Een gelijkwaardige verstandhouding tussen leeftijdsgenoten waarbij de goeie buur een eerste aanspreekpunt is om het zelfstandig wonen zo goed mogelijk te starten.

De Goeie Buur heeft een aantal uur per week contact met de jongere. De studenten en de jongeren trekken met elkaar op, ontmoeten elkaar, wisselen ervaringen uit en weten elkaar te vinden. Naast het contact met de goeie buur krijgt de jongere ook begeleiding van het sociaal wijkteam van de gemeente Zwolle. Als er reeds een begeleider betrokken is bij de jongere, dan kan dat (indien gewenst) nog een half jaar worden voortgezet binnen het project.

Wethouder Dorrit de Jong: “Het project past als woonvorm voor jongeren heel goed bij ons programma Wonen en Zorg. Met dit programma zorgen we ervoor dat inwoners die hulp of begeleiding nodig hebben zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen op een plek die bij hen past.”

“De resultaten van Goeie Buur in Utrecht zijn goed”, vertelt Yvonne Brugmans, manager Strategie bij de SSH. “Vandaar dat we dit via dit mooie initiatief nu ook jongeren in Zwolle gaan helpen met het opbouwen van een zelfstandig leven.”

SSH en de gemeente Zwolle hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend die de start van het project Goeie Buur markeert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen