Stein is toegankelijkste gemeente, Zwolle krijgt wel een aanmoedigingsprijs

De Zwolse afvaardiging wordt in de bloemen gezet
Foto: Gemeente Zwolle

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bekend dat gemeente Zwolle de aanmoedigingsprijs krijgt in de strijd om de meest toegankelijke gemeente. Er waren nog vijf gemeenten in de race, winnaar is de Limburgse gemeente Stein.

Zwolle krijgt de aanmoedigingsprijs, omdat ze ondanks de lastigheid van een historische binnenstad met monumentale panden veel aandacht heeft voor de toegankelijkheid van de buitenruimte en publieke gebouwen en voorzieningen en daar op een creatieve manier mee omgaat. Zo is er voor bezoekers van de Sassenpoort (die geen lift heeft) met een fysieke beperking een virtual reality tour gemaakt en voor mensen met een visuele beperking is er en 3D voelbaar uitzicht. Ook de aandacht die Zwolle heeft voor inclusieve speeltuinen, zodat ook kinderen met een beperking kunnen spelen, kon op veel waardering rekenen. De jury moedigt Zwolle aan om hiermee door te gaan en de inzet voor toegankelijkheid uit te breiden naar andere beleidsterreinen.

Wethouder William Dogger is blij met de aanmoedigingsprijs. “Voor een grote gemeente met een historische binnenstad is het simpel weg lastiger om toegankelijkheid handen en voeten te geven. Ik ben blij dat de jury oog heeft voor de inspanningen die we in Zwolle samen met de doelgroep en met Toegankelijk Zwolle doen en voel deze waardering ook als een aansporing om door te gaan op deze weg.”

De prijs voor de meest toegankelijke gemeente is onder meer in het leven geroepen omdat het toegankelijkheidsbeleid in veel gemeenten achterblijft terwijl Nederland al in 2016 het VN verdrag Handicap ondertekende. Daarmee verplichtte ons land zich om de positie van mensen met een beperking of een chronische ziekte te verbeteren. Bij de vorige verkiezing in 2018 werd Zwolle tweede, na Hardenberg.

Podcast

Het ministerie van VWS maakte een podcast Onbeperkt Meedoen over hoe gemeenten in de praktijk invulling geven aan toegankelijkheid. In de podcast vertelt Detmer Hoekstra van de gemeente Zwolle hoe hij daaraan met ervaringsdeskundige Jan Pijnaker in de Zwolse binnenstad werkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden