Meer ruimte voor voetgangers in Zwolse binnenstad

De fietscoaches blijven  fietsers in de binnenstad wijzen op fietsenstallingen
De fietscoaches blijven fietsers in de binnenstad wijzen op fietsenstallingen
Foto: Redactie

Zwolle breidt het voetgangersgebied verder uit. Naast het Gasthuisplein en de Nieuwe Markt worden nu ook de Melkmarkt en Grote Markt aangewezen tot voetgangersgebied. De ervaringen zijn positief zodat besloten is dit te handhaven.

In Zwolle wordt hard gewerkt aan een veilige, aantrekkelijke, gastvrije en bereikbare binnenstad. ‘’Tijdens de coronaperiode hebben we hiermee ervaring opgedaan en die is positief; er werd meer ruimte gegeven aan voetgangers en terrassen, door in een aantal stegen het fietsparkeren meer toe te staan en auto’s op bepaalde tijden niet meer toe te laten’’, zegt wethouder René de Heer. ‘Daarom hebben we besloten de situatie zoals die nu is grotendeels voort te zetten’.

Vanaf 1 oktober betekent het dat het Gasthuisplein en de Nieuwe Markt dagelijks tussen 12.00 en 22.00 uur alleen toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers. Buiten deze tijden zijn auto’s welkom.

Bezoekers van de binnenstad die sterk afhankelijk zijn van hun fiets mogen de binnenstad op alle momenten gebruiken. Ze zijn dan te gast in een voetgangersgebied. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een fysieke beperking.

Ook de fietscoaches blijven fietsers in de binnenstad wijzen op fietsenstallingen in de binnenstad. Bij de bruggen naar het centrum komt uiterlijk eind oktober een verwijssysteem dat fietsers wijst op vrije stallingen en hoe deze bereikbaar zijn via de minst drukke route. Wanneer nodig komen er extra (tijdelijke) fietsenstallingen. Deze worden in fases toegevoegd. De gemeente bepaald op basis van testen welke oplossing het beste is.

De taxistandplaatsen zijn in de coronaperiode verplaatst naar de Buitenkant en de Eekwal. Dat levert ’s avonds en ’s nachts minder autoverkeer op in de binnenstad en is het daardoor veiliger voor voetgangers. Deze taxistandplaatsen blijven op deze twee locaties gevestigd. Klanten die zelf niet in staat zijn om naar de taxistandplaats te komen, houden de mogelijkheid om bij de voordeur te worden opgehaald of gebracht.

De wijzigingen zijn tot stand gekomen na overleg met de besturen van Bewonersvereniging Binnenstad, Koninklijke Horeca Nederland, Citycentrum en het ZwolleFonds. Ook met de Fietsersbond, Toegankelijk Zwolle, de Seniorenraad en een groot taxibedrijf in Zwolle zijn de maatregelen afgestemd. Op basis van deze gesprekken is duidelijk geworden dat er voldoende draagvlak is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen