Ondanks verbod rijden automobilisten massaal over Menistenbrug

Grote vraag is of verkeersveiligheid rondom Menistenbrug een doodlopende weg is
Grote vraag is of verkeersveiligheid rondom Menistenbrug een doodlopende weg is
Foto: Rein Tuininga

Het lijkt leuk om de Menistenbrug voor autoverkeer af te sluiten, maar wat blijkt: automobilisten trekken zich weinig van het verbod aan en rijden massaal over de brug.

Het verbod is inmiddels een paar dagen oud, maar de automobilisten trekken zich er bijzonder weinig van aan en nemen de oude route rondom de Turfmarkt van de Hanekamp richting het stadscentrum. Dit tot grote ergernis van de fietsers die ternauwernood de doorjakkerende busje kan ontwijken. Er wordt geschreeuwd. Enkele seconden later volgt een andere auto die zich niets aantrekt van het doorrijverbod, wellicht heeft hij het bord niet eens gezien en rijdt doodgemoedereerd door.

Honderd meter verderop is het weer bijna raak. Het busje kan rakelings voor fietsers langsrijden die vanaf het Schoenkuipenbrugje komen als hij rechtsaf slaat de Bagijnesingel op. ”Het kan zijn dat ze de borden niet eens snappen”, zegt de man die op de brug bijna werd geraakt door het busje. Wie vanaf de Hanekamp komt ziet het bord (of niet, natuurlijk) dat verplicht rechtsaf geslagen moet worden. Vanaf de Bagijnesingel staat een bord met doodlopende weg. Duidelijker kan het niet. De man heeft wel een oplossing: ”Zet twee stevige palen naast op de weg zodat auto’s het wel laten om door te rijden. Op deze manier helpt het niet.”

Menistenbrug

Sinds vorig jaar is de Menstenbrug dicht voor auto’s in verband met de (ver)bouw van de watertoren op de Turfmarkt en dat blijkt goed te bevallen. Uit onderzoek is gebleken dat de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers is toegenomen. Daarom vindt het college van B en W dat de brug afgesloten moet blijven voor het autoverkeer. Ook omdat de Menistenbrug de Philosofenallee/Menistenstraat verbindt met de Turfmarkt en onderdeel is van de hoofdfietsroute in Zwolle  Er is daarbij onder andere gekeken naar de verkeersveiligheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en de parkeermogelijkheden. Daarbij wordt ook de veiligheid vergroot van de fietsers die vanaf de stad via het Schoenkuipenbrugje komen. Ook de veiligheid op de kruising tussen het fietspad en Bagijnesingel vergroot.

Verkeersveiligheid

GroenLinks en PvdA wilden deze zomer dat de brug permanent blijft afgesloten voor autoverkeer wat in hun ogen een wezenlijke bijdrage levert aan de verkeersveiligheid in de stad. En vraagt om mogelijkheden om de Menistenbrug en de verbindingsweg langs de Turfmarkt af te sluiten voor het autoverkeer. Ook omdat het een veiliger verkeerssituatie oplevert bij het Schoenkuipenbrugje, waar het auto- en fietsverkeer elkaar kruisen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen