Zeven buslijnen gaan gebruikmaken van de Hortensiastraat

De plek van de nieuwe bushalte in de Hortensiastraat
Foto: Gemeente Zwolle

Als de busbrug in februari operationeel wordt en de bushaltes op het Stationplein zijn opgeheven dan verandert er nogal wat in de buslijnen. Met name rondom de Deventerstraat en Hortensiastraat. Daarom komt er een informatiebijeenkomst op woensdag 31 oktober om 19.45 uur in De Enk waar over de veranderingen wordt gesproken.

Met name de Hortensiastraat wordt een heikel punt. De straat is inmiddels in onderzoek omdat het wordt aangemerkt als verkeersveiligheidsproject in 2019. Dit komt omdat de verkeersveiligheid volgens de buurt in het geding is. Er komt een diepgaande analyse  van het ongevallenbeeld en er wordt gekeken hoe op korte termijn maatregelen de verkeersveiligheid te verbeteren. Al dan niet tijdelijk komen straks zeven buslijnen via de Hortensiastraat. Rondom Assendorp wordt gesproken over veertig bussen per uur.

Enkele wijzigingen:

  • Buslijn 3 die nu een lus in één richting door Assendorp rijdt wordt opgeheven.
  • Buslijn 7 neemt een deel van de route over. Deze bus rijdt via de Deventerstraatweg en de Hortensiastraat naar Oosterenk in beide richtingen. Daarom is het nodig een extra bushalte te maken op de hoek van de Hortensiastraat en de Deventerstraatweg, bij DOAS (De Oude Ambachtsschool). In de spitsperiode rijdt lijn 7 een 10-minutendienst, overdag elk kwartier.
  • De streekbussen 29, 40, 70, 161, 166 en 167 die veel passagiers hebben voor scholen en werkgelegenheid in en nabij Assendorp worden omgeleid via de Deventerstraatweg en de Hortensiastraat.
  • Op het drukste moment, in de ochtendspits gaat het om 40 bussen per uur. Buiten de spits, in de avonden en in de weekenden betreft het veel minder bussen: 24 bussen per uur in de dalperiode, 2 per uur in de avond en maximaal 4 uur per uur in het weekend.
  • De bussen maken na de Hortensiastraat een lus over de Wethouder Alferinkweg, de Hanekamp en de Wipstrikkerallee om ook de scholen, het provinciehuis en de rechtbank te bedienen. In totaal betreft dit 26 bussen per uur in de spitsuren. Op de Wipstrikkerallee halteren de bussen aan de bestaande haltes, aan de zuidzijde van de rijbaan.

Om ruimte te maken voor de nieuwe bushalte op de hoek van de Hortensiastraat en de Deventerstraatweg worden vijf parkeerplaatsen opgeheven. De fietsstrook wordt achter de bushalte omgelegd en de aansluiting met de Seringenstraat wordt aangepast. Op de Deventerstraatweg verandert niets: de bestaande twee haltes blijven gehandhaafd en aan deze weg is er geen ruimte om haltes aan de overzijde te realiseren.

De nieuwe halte bij DOAS

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden