Zwols college gaat vol voor Zwolle rijp maken voor de toekomst

25 mei 2018, 13:22 Gemeente
coalitieakkoord zwolle
Judith Godeke

ZWOLLE - Duurzame kwaliteit en groei, zo heet het nieuwe akkoord dat de coalitie heeft gesloten voor de komende vier jaar. Het is al een vooruitblik naar Zwolle in toekomst, het jaar 2030. De vier fractievoorzitters Gerdien Rots (ChristenUnie), Sylvana Rikkert (GroenLinks), Silvia Bruggenkamp (Swollwacht) en Thom van Campen (VVD), glommen van trots.

Vertrouwen en het overbruggen van tegenstellingen luidde het credo in de weken na de verkiezingen. Er moest een stevige basis worden gelegd voor een verbindend, maar vooral stabiel college dat ambitie heeft, maar ook de uitdagingen niet uit de weg gaat. Het overbruggen van verschillen was de eerste hindernis die genomen moest worden. Zwolle groeit en wordt stedelijker en er zijn nogal wat problemen in het sociale domein, met een tekort van nu al meer dan zes miljoen euro. Ook moest er worden gekeken naar onder meer energie, woomomgeving, mobiliteit, economie zorg en onderwijs.

Ruimte aan de Zwollenaar

De vier partijen willen ruimte geven aan de Zwollenaar door naast inwoners van de stad ook bedrijven en instellingen om zelf vorm te geven aan de toekomst. Ook voor de regio geldt dat het tijd is voor een vervolgstap, stelt de nieuwe coalitie. “Als centrumgemeente speelt Zwolle een cruciale rol in het samen verder ontwikkelen van de regio. Wij willen daarom meer investeren in externe contacten, lobby en regionale en landelijke vertegenwoordigingen. Zo versterken we het nationale en internationale profiel van Zwolle.”

Brede samenstelling

De brede samenstelling van de nieuwe coalitie, waarin de vier grootste partijen van Zwolle samenwerken, leidde tot onderhandelingen over een reeks van onderwerpen. Over alle onderwerpen werd in een goede, constructieve sfeer en binnen een redelijke termijn overeenstemming bereikt. De coalitie gaat grote stappen maken bij de opwekking van duurzame energie. Daarbij wil het college voortbouwen op de Zwolse energiegids. De coalitie kiest ervoor te investeren in één locatie voor windenergie: Tolhuislanden. Zo sluit Zwolle aan bij bestaande windmolens en distributienetwerken. Bij de verdere ontwikkeling in Tolhuislanden moeten omwonenden voordeel hebben van het plaatsen van windmolens in hun omgeving.

Binnenstad

De Zwolse binnenstad heeft een belangrijke functie voor de wijde omgeving. Daarom vindt de coalitie een heroriëntatie op de openstelling van winkels nodig. Branchevereniging City Centrum is gevraagd te komen met een voorstel dat gedragen wordt door de ondernemers. Op basis daarvan wordt op korte termijn de verordening aangepast. Het bijzondere van de zondag wordt daarbij gerespecteerd. De keuze van de zondagsopening wordt neergelegd bij de ondernemers in de stad.

Zorg

Zwolle is een sociale en inclusieve stad. Die kwaliteit wil de coalitie behouden als de stad groeit en verstedelijkt. Met inwoners die in hun sociale omgeving terecht kunnen met hulpvragen, en daaromheen een systeem van zorg en ondersteuning. Het zorgsysteem moet op langere termijn financieel houdbaar zijn en passen binnen de structureel beschikbare middelen in de begroting. De nieuwe coalitie kan zich vinden in de maatregelen uit scenario ‘Optimaliseren’ van het huidige college. Voor een effectief en houdbaar systeem is alleen optimaliseren echter onvoldoende. Daarom wil de coalitie een hervormingsagenda opstellen om te komen tot een Zwols model, dat de doelen van de transformatieagenda dichterbij brengt en daarnaast houdbaar is. Met meer inzet op preventie en indien mogelijk vanuit collectieve voorzieningen; wanneer noodzakelijk zijn individuele voorzieningen beschikbaar.

Portefeuilleverdeling

Burgemeester Henk Jan Meijer: openbare orde/Veiligheidsregio; regionale samenwerking; dienstverlening; communicatie; internationale contacten; lobby/strategische positionering.

Ed Anker (ChristenUnie): ruimtelijke ordening; wonen; Omgevingsvisie; ruimtelijke projecten; Spoorzone; waterbeleid en klimaatadaptatie.

Michiel van Willigen (ChristenUnie): jeugdbeleid en jeugdzorg; onderwijs (primair en VO, VSV, huisvesting, passend onderwijs); gezondheidsbeleid; Veilig Thuis; wijkgericht werken/burgerbetrokkenheid; bedrijfsvoering; digitale transitie.

Monique Schuttenbeld (GroenLinks): energietransitie; Stadshagen; cultuur (creatieve economie), hierin aandacht voor regio/visieontwikkeling; cultuurhistorie (monumenten/archeologie); toerisme en evenementen.

Klaas Sloots (GroenLinks): financiën; zorg en WMO; maatschappelijke opvang; inkomensbeleid (armoedebestrijding/schulddienstverlening); welzijn; vluchtelingenwerk.

William Dogger (Swollwacht): beheer openbare ruimte, milieu en afval; groenbeleid; mobiliteit en bereikbaarheid; vitaal en waardig ouder worden; toegankelijkheid; toezicht en handhaving; dierenwelzijn.

René de Heer (VVD): (circulaire) economie, beroepsonderwijs en werk (human capital agenda); vastgoed; sport; Regio Zwolle; binnenstad; bedrijfsterreinen; strategische communicatie/positionering.