Koninklijk bezoek op bezoek bij IJsselbiënnale

Kunstenaar Floor Coolsma vertelt bij haar werk ‘Wachter
Kunstenaar Floor Coolsma vertelt bij haar werk ‘Wachter
Foto: IJsselbiënnale

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn tijdens het streekbezoek aan Zuid-Salland onder meer ontvangen door de IJsselbiënnale. Het streekbezoek stond in het teken van het vermogen van de regio om zich steeds aan nieuwe omstandigheden aan te passen door samen te werken.

Mieke Conijn, directeur Stichting IJsselbiënnale: “We zijn vereerd dat we het Koninklijk Paar tijdens het bezoek aan Olst-Wijhe mochten vertellen over de IJsselbiënnale. Een project met internationale allure dat wij met heel veel partijen en partners uit de regio organiseren en daarmee illustratief is voor het vermogen samen te werken in deze regio.  Speciaal voor deze gelegenheid is een presentatie van alle kunstwerken uit de buitententoonstelling ingericht op De Haere, het prachtige landgoed van Stichting IJssellandschap, óók partner van de IJsselbiënnale.

IJsselvallei

De Koning en de Koningin kregen van Mieke Conijn een impressie van de fietsroute langs de kunstwerken waar de impact van klimaatverandering op het landschap van de IJsselvallei centraal staat. Ook ontmoetten zij vier van de 27 kunstenaars die speciaal voor de IJsselbiënnale een tijdelijk kunstwerk hebben gemaakt: Floor Coolsma, Marielin Simons, Alphons ter Avest en Leonard Passchier. Staand voor een levensgrote foto van hun kunstwerken lichtten zij hun bijdrage kort toe en gingen in gesprek met het Koninklijk Paar.

IJsselbiënnale

Het bezoek was een goede gelegenheid om nog eens te kunnen vertellen waartoe kunst en kunstenaars in staat zijn. Het biedt een verrassende, soms onorthodoxe blik, én andere perspectieven op misschien wel het meest actuele, maatschappelijke thema van dit moment. Onder de paraplu van een internationale kunstroute zorgen tal van zeer uiteenlopende activiteiten voor verbinding met bewoners, bezoekers, overheden en bedrijfsleven. En in het kielzog van dit alles versterkt het bovendien ook nog eens het zelfbewustzijn in het gebied als eigen identiteit. De Koning en Koningin toonden zich zeer geïnteresseerd in de IJsselbiënnale en de manier waarop deze kunstroute dit actuele thema aansnijdt.

Na afloop van het formele gedeelte was er nog tijd ingepland om na te praten met het Koninklijk Paar waarna ze door de gastheren van het streekbezoek aan Salland Andries Heidema, commissaris van de Koning en dhr. Ton Strien, burgemeester van Olst-Wijhe, en de overige aanwezigen werden uitgezwaaid.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen