Spoedoverleg na alarmerend advies OMT

Foto:

Het kabinet houdt zaterdag spoedoverleg over een alarmerend advies van het Outbreak Management Team (OMT); namelijk dat het beter is om extra maatregelen te nemen, nu de omikronvariant van het coronavirus zich snel verspreidt.

Het spoedoverleg wordt aan het begin van de middag digitaal gehouden, aldus ingewijden. Afhankelijk van de uitkomst van het overleg zal er snel een persmoment volgen, waarin mogelijk nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd. Als dat gebeurt, zal er komende week ook een Kamerdebat plaatsvinden. Dan komt het parlement terug van reces.

Het kabinet had dinsdag net nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo gaan basisscholen en de buitenschoolse opvang komende week dicht. Andere maatregelen, zoals de avondlockdown en het weren van toeschouwers bij sportwedstrijden, blijven langer van kracht. Die regels zouden tot en met 14 januari gelden, maar premier Mark Rutte liet al doorschemeren dat er misschien “eerder al een nieuw weegmoment komt”.

In Nederland is de omikronvariant bij meer dan honderd mensen vastgesteld, maar het werkelijke aantal gevallen ligt waarschijnlijk hoger. De virusversie verspreidt zich snel. Dit zou tot een nieuwe golf besmettingen kunnen leiden. Het RIVM verwacht dat omikron vlak na de jaarwisseling de meest voorkomende variant is. Het is niet duidelijk of de versie ook ziekmakender is, maar het is mogelijk dat er ook een nieuwe golf ziekenhuisopnames komt.

Bron: NieuwsNL/ANP

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen