Avondlockdown: openbare leven komt tussen 17.00 en 5.00 uur bijna stil te liggen

Avondlockdown in Nederland
Avondlockdown in Nederland
Foto: Pixabay

Demissionair president Mark Rutte: ”Ik zeg het niet dat wij ons vrijpleiten van enige kritiek. Er is geen manier om deze coronapandemie foutloos te bestrijden.” In dit licht kondigde hij nieuwe maatregelen aan om de coronapandemie te bestrijden. Hij deed een dringende oproep: ”Haal die prik. Bescherm je zelf en een ander.”

De constatering van Rutte is dat we er steeds minder goed in slagen om de basismaatregelen na te leven. Minder dan de helft van de mensen laat zich testen bij klachten. ”We moeten het beter gaan doen. ”

De strengere maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, gaan zondag 28 november om 5 uur in de ochtend in en gelden in ieder geval tot en met zaterdag 18 december. Het demissionaire kabinet zal in de week ervoor, op 14 december, de situatie opnieuw beoordelen. De nieuwe maatregelen komen bovenop de adviezen en maatregelen die eerder werden ingesteld. Daarbij gaat het om maximaal vier gasten per dag thuis te ontvangen, mondkapjesplicht, geen publiek bij sport en maximaal 1250 mensen in zalen. Ook is er al een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats in cultuur en horeca.

De besluiten

Mark Rutte: ”Waarom vandaag al een persconferentie? De maatregelen van 12 november zouden dit weekeinde effect moeten hebben. De cijfers zijn hoog, hoger en hoogst. Ons gedrag is maar beperkt veranderd. Het OMT is gevraagd om spoedadvies. We willen dat het aantal contacten naar beneden gaat met meer dan twintig procent. Een paar aanscherpingen waren onvoldoende. Daarom komen we een week eerder dan gehoopt met een boodschap die meer voor ons vragen. Op 14 december is een nieuw weegmoment. Vanaf zondag moet alles tussen 17.00 uur en 5 uur gesloten zijn met uitzondering van essentiële winkels.  Er komen steunpakketten die worden verlengd of opnieuw opgestart tot het eind van het jaar.

De maatregelen

  • Het mondmasker en coronatoegangsbewijs moet overal worden getoond, dus ook in de horeca. Ook de anderhalve meter wordt verplicht. De reden dat het vanaf zondag de nieuwe maatregelen in gaan is omdat tijd moet komen zaken op orde te brengen
  • Met onmiddellijke ingang worden het reisadvies en thuisbezoek aangescherpt.
  • Onderwijs blijft open, omdat de maatschappelijke impact te groot is.
  • Terughoudend zijn in contacten tussen kinderen en 70+-ers. Dus vaker de ipad of de telefoon.
  • Ook bij de sinterklaasvieringen een zelftest doen en afstand houden

Coronaminister Hugo de Jonge zegt: ”De harde cijfers zijn dat planbare operaties niet meer door kunnen gaan. Ook hartoperaties, nieroperatie of kankerbehandelingen komen onder druk te staan. Zorg die binnen zes weken gegeven moet worden kan bijna niet meer. We vragen het uiterste van de mensen die in de frontlinie staan. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook de rest van de zorg staat onder druk. Het komt omdat een groot deel van mensen niet is gevaccineerd. Had men dat wel dan gedaan, dan had men nu niet in het ziekenhuis of op de IC gelegen.

Hugo de Jonge: ”Ik blijf oproepen om te gaan vaccineren. Er zijn nu 1.2 miljoen mensen niet gevaccineerd. Eind van de winter is iedereen beschermd tegen het virus omdat men met het virus te maken krijgt. Hopelijk zonder al te grote gevolgen. Waar we op moeten letten is dat de mensen die niet zijn gevaccineerd tegelijkertijd in het ziekenhuis terecht komen.”

De les van 20 maanden coronavirus is niet voorspelbaar. De werkelijkheid is minder maakbaar dan we zouden willen. Het virus trekt zich niet veel aan van modellen. We moeten een kentering in de cijfers forceren. Het virus bepaalt en wij moeten er op anticiperen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen