4 op de 5 COVID-19-patiënten op de IC niet gevaccineerd

Ongevaccineerden komen significant vaker op de IC terecht
Foto: Pixabay

4 op 5 COVID-19-patiënten op de intensive care is niet gevaccineerd tegen het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndromeCoVcoronavirus-2. De kans om als volledig gevaccineerde door COVID-19 op de ICintensive care terecht te komen is 33 keer kleiner dan als niet-gevaccineerde persoon.

Vaccinatie beschermt goed tegen ziekte door een besmetting met SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2, en zeer goed tegen ernstige COVID-19. Op dit moment is ruim 80 procent van iedereen van 12 jaar en ouder gevaccineerd en dit aantal stijgt nog steeds. Eerder meldden we al dat de vaccins bij volledig gevaccineerden voor 95% beschermden tegen ziekenhuisopnames, en voor 97% tegen opname op de IC intensive care . De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopname en IC-opname was ook in de afgelopen maanden onveranderd hoog.

Gevaccineerd en in het ziekenhuis

Ondanks volledige vaccinatie zullen mensen positief testen op SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 en sommigen ook in het ziekenhuis opgenomen worden. Ouderen (en kwetsbaren) hebben meer kans om met COVID-19 in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Tussen 1 september en 3 oktober waren 4 op de 5 COVID-19-patiënten op de intensive care ongevaccineerd. Van alle in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten waren 3 op de 4 COVID-19 opgenomen patiënten ongevaccineerd In Nederland is op dit moment minder dan 20% van de bevolking (vanaf 12 jaar) niet volledig gevaccineerd.

Doordat steeds meer mensen zich laten vaccineren, neemt ook het aandeel gevaccineerde personen in het ziekenhuis toe. Nog steeds liggen er echter meer ongevaccineerde mensen in het ziekenhuis dan gevaccineerde mensen. Dit terwijl de groep van gevaccineerde mensen in Nederland veel groter is dan de groep ongevaccineerde mensen.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden