GGD’en: naar verwachting kan iedereen in de zomer tegen corona worden gevaccineerd

In de zomer komt de grote vaccinatie tegen corona
Foto: Pixabay

Wie denkt in januari een prikje tegen corona te gaan halen komt bedrogen uit. De GGD’en gaan er vooralsnog van uit dat ze aan het begin van de zomer zullen beginnen aan de vaccinatie van miljoenen Nederlanders. Voordat de GGD’en in actie komen, moeten circa 5 miljoen ouderen, mensen met chronische ziekten en zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Die groepen wil het kabinet voorrang geven.

Het kost nog maanden voordat de miljoenen doses vaccin binnen zijn om de hele bevolking een beschermende prik te geven. De cijfers van de vaccinmakers laten zien dat in de eerste drie maanden van volgend jaar hooguit anderhalf miljoen mensen kunnen worden gevaccineerd.

“Als je kijkt naar de feiten zoals die nu bekend zijn, gaan we ervan uit dat anderen eerst 5 miljoen mensen vaccineren en wij daarna de rest doen”, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. ”Ouderen en chronisch zieken zullen hun vaccinatie bijvoorbeeld bij de huisarts krijgen. Of in het verpleeghuis waar ze wonen. Huisartsen gaan overigens uit van circa 6 miljoen mensen die voorrang krijgen op de massa. Zo groot is namelijk de groep relatief kwetsbare mensen die ieder jaar wordt uitgenodigd voor de griepprik.”

Volste vertrouwen

Toch heeft men het ‘het volste vertrouwen’ dat alle voorbereidingen tegen de zomer zijn afgerond. Als de GGD’en eerder in actie moeten komen, is het “de vraag hoe snel het dan kan”, zegt de woordvoerster. “Dat is afhankelijk van alle randvoorwaarden. Vaccineren is meer dan een prik zetten.”

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht voor het einde van de maand een oordeel te vellen over het vaccin van Pfizer en BioNTech. In het Verenigd Koninkrijk is het al goedgekeurd. Van de vooruitbestelde doses krijgt Nederland er op korte termijn genoeg geleverd om in januari al circa 450.000 mensen te vaccineren, zo is de verwachting.

Ieder mens heeft twee prikken nodig. In het eerste kwartaal van 2021 denkt Pfizer nog eens 1,6 miljoen doses te kunnen leveren. Concurrent Moderna, die ook heel ver is in het goedkeuringsproces, verwacht in de eerste drie maanden van het jaar zo’n 400.000 doses te leveren aan Nederland. Ook daarvan zijn twee injecties per persoon nodig.

Twijfels

Huisartsen hebben overigens twijfels over de geschiktheid van het BioNTech/Pfizer-vaccin voor hun praktijk. Vooral de bewaartemperatuur van -70 graden zien ze als een probleem. BioNTech maakte woensdag echter duidelijk dat die temperatuur alleen nodig is om het vaccin langdurig op te slaan. Het kan tot vijf dagen worden bewaard tussen de 2 en 8 graden. In een gewone koelkast dus.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden