Mark Rutte over zomervakantie: ‘ga wijs op reis’

De koffers kunnen worden gepakt voor de zomervakantie
Foto: Pixabay

Minister President Mark Rutte heeft goed nieuws voor alle Nederlanders: we kunnen weer op vakantie. ”Het wordt wel een andere zomervakantie dan we gewend zijn.”

Met ingang van 15 juni kunnen Nederlanders in stapjes bijna naar alle landen in Europa en  het Caribisch deel op vakantie. Alleen blijft voor Zweden en het Verenigd Koninkrijk voorlopig ’code oranje’ gelden. Niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Duitsland en Italië gaan vanaf 15 juni direct open. Frankrijk, als meest populairste vakantieland, opent de grenzen waarschijnlijk tussen 15 juni en 5 juli. Dat hangt af van wat landen zelf besluiten. Wel is in Frankrijk besloten om de grenscontroles halverwege juni op te heffen.

Wijs op reis

Premier Rutte roept mensen op om ’wijs op reis’ te gaan. Daarmee bedoelt hij dat mensen goed voorbereid moeten zijn en de regels van het land goed moet kennen, maar ook landen waar men doorheen reist. Mensen die op vakantie in de problemen raken worden niet gerepatrieerd.

Code oranje

Voor landen buiten Europa blijft ook ‘code oranje’ gelden. Mark Rutte vraagt ook om te overwegen buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Voor Nederland geldt dat Europeanen welkom zijn. Zweden en mensen uit het Verenigd Koninkrijk zijn niet welkom.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden