De basisscholen zijn weer begonnen: de eerste stap uit de intelligente lockdown

De basisscholen zijn weer open.
Foto: Redactie

De basisscholen, kinderopvang, het speciaal basisonderwijs, de dag- en gastouderopvang openen vandaag weer hun deuren. De kinderen mogen weer naar school. Niet alleen de scholen maar ook de meeste contactberoepen mogen weer aan het werk.

Het gaat om onder andere: rijinstructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enzovoorts), ook medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat) hebben de deuren van de praktijken weer geopend. Dat de kinderen weer naar school zijn betekent voor veel ouders een opluchting, ook omdat de druk op gezinnen na acht weken heel groot werd. Daarnaast kunnen ouders uit de beroepen die weer aan het werk kunnen hun beroep weer oppakken.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 juni 2020?

  • Terrassen met zitplaatsen aan tafels waarbij 1,5 meter afstand kan worden gehouden zijn weer toegestaan.
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen binnen open, onder voorwaarden:
  1. een maximum van 30 personen en 1,5 meter afstand (voor bioscopen geldt het maximum van 30 per zaal);
  2.  bezoekers moeten reserveren of zich aanmelden;
  3. vooraf vindt een check plaats om in te schatten of er risico’s zijn.
  • Musea en erfgoed met een publieksfunctie mogen op basis van reservering open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.
  •  Het voortgezet onderwijs gaat (gedeeltelijk) open.

Wat gaat er sowieso veranderen per 1 juni 2020?

Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarbij is er geen check vooraf mogelijk. Daarom is iedereen verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Hiermee beschermt u andere reizigers.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 15 juni?

Afhankelijk van de ontwikkeling kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Voor het hoger onderwijs wordt de komende periode in kaart gebracht wanneer en hoe zij te zijner tijd weer open kunnen. Scholen nemen maatregelen om drukte in de spits zoveel mogelijk tegen te gaan, bijvoorbeeld door schooltijden aan te passen.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 juli?

Als we het virus onder controle houden, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken, en bij parken, natuurgebieden en stranden weer open. Ook hoopt het kabinet dat het maximumaantal bezoekers kan worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 september?

Als alles nog steeds goed gaat, gaat de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, sportkantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers. Ook zijn alle binnen- en buitensporten dan weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden