Coronavirus grijpt sneller om zich heen dan verwacht: ziekenhuizen kunnen bijna zorg niet meer aan

Foto:

De ziekenhuizen in Noord-Brabant lopen vol en moeten nu al een beroep doen op andere ziekenhuizen. Dat het snel zou gaan was verwacht, maar het coronavirus grijpt sneller om zich heen dan men kon indenken. Ziekenhuizen slaan alarm.

De toestoom van coronapatiënten is inmiddels zo groot dat de zorg aan spoedeisende patiënten in de knel komt en daarom moet een beroep worden gedaan op andere ziekenhuizen. Andere ziekenhuizen klaar om patiënten op t nemen. Onderling informeren de ziekenhuizen elkaar over hoeveel capaciteit ze beschikbaar hebben voor hulpverlening. Die infrastructuur is klaar voor gebruik. De noodoproep uit Noord-Brabant leverde onder meer op dat het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen tien patiënten kan opnemen die besmet zijn met het coronavirus. Het ziekenhuis heeft zich intensief voorbereid op deze opvang.

Isala

Ook Isala in Zwolle is voorbereid. Bij de spoedeisende hulp is een triagetent neergezet. Mocht de verwachte toestroom van coronapatiënten zich aandienen dan kan men supersnel triage verrichten. Triage betekent dat artsen kijken naar de medische noodzaak om iemand in het ziekenhuis op te nemen, dan wel naar huis terug te sturen. Dat zal gebeuren met mensen die coronaklachten hebben maar niet onder de risicogroepen vallen. Ook mensen die een coronatest ‘eisen’ worden teruggestuurd omdat niet iedereen meer wordt getest. Het is dus onzin om met milde coranaklachten naar het ziekenhuis te gaan of de huisartsenpost te bellen. Daarmee wordt alleen maar de zorg verder belast.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen