Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) was op bezoek in Zwolle om te kijken hoe de gemeente en partners daar woningbouw realiseren en samen verder kunnen versnellen. De gemeente voelt urgentie en wil tot 2034 circa 12.000 nieuwe woningen bouwen. Ze doet er alles aan om de woningbouw op gang te houden en doorstroming in de woningmarkt op gang te brengen. Er is een stijgende lijn in het aantal verleende bouwvergunningen, maar het gaat niet zo vlot als gewenst.
“We zijn erg blij dat minister Mona Keijzer bij ons op bezoek geweest is. We hebben goed kunnen laten zien wat we aan het doen zijn in Zwolle, maar zeker ook de nauwe samenwerking met het Rijk en andere betrokken partijen kunnen bespreken. Als we dit met elkaar blijven oppakken kunnen we echt de broodnodige woningen gaan realiseren”, zegt wethouder Dorrit de Jong (Wonen) bij het bezoek van minister Mona Keijzer. De minister bezocht samen met gedeputeerde Liesbeth Grijsen (Wonen en Ruimtelijke Ordening) twee wijken in het Stadshart waar de komende jaren veel nieuwe woningen worden gebouwd: Weezenlanden-Noord en Noorderkwartier.
Binnenstedelijk bouwen
Zwolle maakte eerder met het Rijk afspraken om 8800 nieuwe woningen in de bestaande stad toe te voegen. Binnenstedelijk bouwen is uitdagend en complex, het vergt doorgaans meer tijd en geld om nieuwe woningen en de daarbij horende voorzieningen goed in te passen in de bestaande omgeving. De gemeente Zwolle is blij met de samenwerking met het Rijk en provincie om in de bestaande stad nieuwe woningen te bouwen, maar vraagt beide overheden ook om elkaar goed vast te blijven houden en samen het hoofd te bieden aan uitdagingen als investeringen in de mobiliteitstransitie en netcongestie.
Minister Mona Keijzer en wethouder Stadshart Anja Roelfs tekenden een intentieovereenkomst voor de herhuisvesting van rijkskantoren om daarmee ruimte te maken voor grootschalige woningbouw. Dat laatste is van belang voor het Noorderkwartier, waar de gemeente woningen en voorzieningen wil realiseren op de locatie van de huidige Belastingdienst, Diezerveste en Collectie Overijssel.
Weezenlanden-Noord: vernieuwde stadswijk en mobiliteitshub
Wethouder Gerdien Rots (Ruimtelijke Ontwikkeling): “In Weezenlanden-Noord werken we samen met marktpartijen zoals Nijhuis Bouw en Explorius en woningcorporatie Openbaar Belang hard aan een vernieuwde stadswijk; we voegen veel nieuwe woningen toe (van 180 naar 600 woningen), waarvan bijna 80% betaalbaar. In deze gebiedsontwikkeling is veel aandacht besteed aan waterveiligheid en klimaatadaptatie. Ook zijn hier de voorbereidingen gestart voor de bouw van de eerste (ondergrondse) Zwolse mobiliteitshub, waar (stads)bezoekers en bewoners straks niet alleen kunnen parkeren, maar ook gebruik maken van voorzieningen als deelfietsen en pakketkluizen. De mobiliteitshub draagt bij aan het gastvrij en bereikbaar houden van het Stadshart.”
Waar binnenstedelijk bouwen en ontwikkelen altijd al complex is, kent Zwolle een extra uitdaging. Vanwege de ligging in een rivierdelta en de directe verbinding van de binnenstad met het IJsselmeer is Zwolle gevoelig voor klimaatverandering, in het bijzonder hoog water. Dat maakt het binnenstedelijk bouwen extra uitdagend.
Noorderkwartier: een levendige, creatieve stadswijk
De minister bezocht ook het Noorderkwartier, een gebied dat de komende vijftien jaar verandert in een groene, bruisende stadswijk, met 750 nieuwe woningen. “Hier komen wonen, cultuur, bedrijvigheid op een unieke manier wijze samen”, aldus wethouder Anja Roelfs. “Het gebied wordt een belangrijke schakel tussen de binnenstad en de wijk Dieze.”
Naar verwachting legt het college van B en W dit voorjaar het Ruimtelijk Ontwikkelplan aan de gemeenteraad voor. In het Noorderkwartier liggen onder andere het Belastingkantoor, poppodium Hedon, Theater De Spiegel, het Noordereiland, Collectie Overijssel en parkeergarage Diezerpoort. Onderdeel van het plan is ook de woningbouw op het Noordereiland, waarvoor de gemeente vorig jaar al een woningbouwimpuls van het Rijk ontving.