In Manifest Stenenkoorts ontdekt Patrick Lodiers met drie Zwolse journalisten de Zwolse woningmarkt

Patrick Lodiers met de drie Zwolse journalisten Elisabeth van Kleef, Roy Zwier en Manne Havinga
Patrick Lodiers met de drie Zwolse journalisten Elisabeth van Kleef, Roy Zwier en Manne Havinga
Foto: BNNVARA

Patrick Lodiers gaat samen met drie Zwolse journalisten, Elisabeth van Kleef, Roy Zwier en Manne Havinga, de woningmarkt op. Lodiers zegt: “Mijn stenen zijn gekocht, maar mijn geweten knaagt. Deze huizencrisis draait namelijk niet alleen om stenen, maar vooral over de toekomst van starters. De huizenmarkt onderzoeken met drie jonge, bevlogen makers, die zelf deze crisis ervaren, heeft me veel inzichten gegeven. Vooral dat er iets moet gebeuren. En snel!”

Er zijn tal van vragen voor starters. Kan ik ooit een huis kopen? Kom ik er nog tussen? Of heb ik de boot gemist? Dit soort vragen zingen dagelijks rond in de hoofden van starters, want de woningmarkt is tot in de wortels ziek. Van een vrije markt met gelijke kansen is geen sprake. En dat terwijl een dak boven het hoofd wel een basisbehoefte is. In Manifest Stenenkoorts onderzoeken drie jonge Zwolse journalisten Elisabeth van Kleef, Roy Zwier en Manne Havinga, wat er moet veranderen om de woningmarkt weer toegankelijk te maken.

De drie journalisten vertegenwoordigen hun generatiegenoten en volgen een aantal verhalen in Zwolle; een van de snelst groeiende steden van Nederland waar alle problemen op de woningmarkt samenkomen: te weinig aanbod, overbieden, doorstroming en veel te dure grond. Patrick Lodiers staat in dienst van de jongeren en legt hun bevindingen voor aan deskundigen, zoals Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Cindy Kremer (VEH) en vele anderen. Hoe kijken zij naar de problemen op de woningmarkt? En zijn er geen oplossingen voorhanden als we even over de grens kijken? Na hun onderzoek leggen zij een aantal stevige stellingen voor aan Hugo de Jonge (minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en gaan met hem in gesprek.

Het vierluik ‘Manifest Stenenkoorts’ is op 6,7,8 en 9 juni om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Het is een coproductie van BNNVARA en Sarphati Media Producties. De regie is in handen van Geertjan Lassche.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen