Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt is een halvering met een jaar geleden. Vooral het aantal asielverzoeken van Syriërs, Irakezen en Jemenieten daalde het afgelopen jaar sterk. Het aantal nareizende familieleden nam met 14 procent toe. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste asielcijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
De daling van het aantal asielzoekers uit met name Syrië is niet toe te schrijven aan het zogenaamde Faber-effect (strengste asielbeleid ooit), maar aan de regeringswisseling dat dictator Bashar Al-Assad in december vorig jaar werd verdreven en dat onder het nieuwe regime minder mensen een eerste aanvraag doen in Nederland.
Mensen met de Syrische nationaliteit vroegen het vaakst asiel aan (21 procent van het totaal). Dat komt neer op ruim 900 asielverzoeken. Dat is bijna 70 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen ruim 2,9 duizend Syriërs asiel aanvroegen. Ook de aantallen asielverzoeken uit Irak en Jemen zijn in het eerste kwartaal van 2025 sterk afgenomen. In het eerste kwartaal van 2024 vroegen 1,2 duizend Irakezen en 470 Jemenieten asiel aan. Een jaar later waren die aantallen gedaald naar respectievelijk 110 en 85 eerste asielverzoeken. In het eerste kwartaal van 2025 vormden Turken de op een na grootste groep asielzoekers (325 asielverzoeken), gevolgd door Eritreeërs (235 asielverzoeken). Ook deze groepen vroegen minder vaak asiel aan.
Drie kwart van de mensen die in het eerste kwartaal van 2025 een eerste asielverzoek indienden was jonger dan 35 jaar. Een kwart was zelfs jonger dan 18 jaar. Vooral onder Eritrese asielzoekers was het aandeel minderjarigen hoog: de helft was minderjarig.Mannen dienden de meeste asielverzoeken in. In het eerste kwartaal van 2025 werd ruim twee derde van alle eerste asielverzoeken aangevraagd door een man. Bij asielzoekers uit Turkije was dit zelfs 78 procent.
In het eerste kwartaal van 2025 kwamen 3,7 duizend nareizende familieleden naar Nederland. Dat zijn er 455 meer dan in het vierde kwartaal van 2024, een toename van 14 procent. Meer dan 81 procent van alle nareizigers kwam uit Syrië. Dat komt neer op ruim 3,0 duizend mensen. Een kwartaal eerder kwamen nog 2,5 duizend nareizende familieleden uit Syrië naar Nederland.