Heel langzaam geeft de watertoren haar lang bewaarde geheim prijs

Foto: Rein Tuininga

ZWOLLE – Alleen ouderen kunnen zich herinneren wat er verscholen zit achter de muur van de watertoren aan de Turfmarkt die nu wordt afgebroken. De eerste contouren van de ‘oude watertoren’  worden langzaam zichtbaar.

De sloop van de buitenmuur vordert langzaam, maar gestaag. Van de vroege ochtend tot in de avond zijn de klopboren van het sloopbedrijf tot in de wijde omtrek te horen. Steen voor steen wordt de buitenmantel van de toren afgebroken en daarmee is ook stukje bij beetje te zien wat er binnenin de toren te zien valt. De oude toren, die stamt uit 1892. In 1935 is de oorspronkelijke watertoren gerenoveerd en in 1959 werd het omgeven door een muur. En zag de watertoren eruit zoals de meeste mensen hem kennen.

Diepe indruk

Ouderen kunnen zich nog herinneren, het ongeluk op 21 februari 1959 tot een vallende steen een jong meisje raakte en overleed. De toren werd om veiligheidsredenen ommanteld. En sindsdien gaat de oorspronkelijke toren verscholen achter een dikke muur. Projectontwikkelaar Nijhuis BV uit Rijssen heeft de toren sinds het begin van deze eeuw in haar bezit en is sinds juni bezig met de ontmanteling van de toren. De buitenmuur verdwijnt zodat de oorspronkelijke toren weer zichtbaar wordt. Er komen appartementen in de toren.

 

 

De toren zoals hij er sinds 1959 uitzag
En zo gaat het uiteindelijk worden. In juni 2018 moet het klaar zijn en kunnen de bewoners in de 21 appartementen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen