Assendorpers binden strijd aan met zwerfafval

Bewoners steken maandelijks de handen uit de mouwen om hun wijk Assendorp
schoon te maken
Bewoners steken maandelijks de handen uit de mouwen om hun wijk Assendorp schoon te maken
Foto: Natascha van Zaanen).

Het is een aantal Assendorpers een doorn in het oog: zwerfafval in de wijk. Straatambassadeur Joost Vlot zegt: “Sinds ik aan het Assendorperplein woon valt het me op dat er in de wijk nogal wat afval rondslingert. Wat me ook opvalt is dat mensen hun omgeving beter schoonhouden als die opgeruimd is.”

Dankzij het initiatief van 50 tinten groen Assendorp is sinds medio 2020 al 500 kilo zwerfafval opgeruimd. “We willen afvalrapen in het DNA van de wijk verankeren en dat combineren met gezelligheid”, zegt initiatiefnemer Joost Vlot. Bij wijkcentrum De Enk zijn ze iedere tweede zaterdag van de maand: Assendorpers gekleed in opvallende gele hesjes, uitgerust met grijpers en plastic zakken. In groepjes trekken ze de wijk in om via vaste routes zwerfafval op te ruimen. Elke actie levert minimaal tien zakken afval op.

De motivatie van bewoners om mee te doen verschilt. De een wil de natuur redden van zwerfafval, de ander bewustwording rond de hoeveelheden afval die we produceren. Een nieuwe bewoner beschouwt het als een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen. De vrijwilligers hebben echter één ding gemeen: ze willen een schone wijk om in te wonen.
Joost Vlot organiseert de acties sinds medio 2020. ”In je eentje afvalrapen kan ongemakkelijk zijn; in een groep voel je je sterker. Zo is deze actie geboren.”

Sinds medio 2020 is dankzij de maandelijkse acties zo’n 500 kilo afval van straat gehaald. Maar de actie draait niet alleen om een schone wijk; het gaat ook om gezelligheid. Joost Vlot: “We beginnen met een kopje thee of koffie en na afloop is er een hapje en drankje. Zo ontstaan er leuke gesprekken en schep je verbinding door nuttig bezig te zijn. Op die manier veranker je het afvalrapen in het DNA van de wijk.”

De actie wordt ondersteund door de stichting 50 tinten groen Assendorp; de ROVA brengt en haalt maandelijks de materialen.

50 tinten groen Assendorp wil bewoners van Assendorp stimuleren, adviseren en begeleiden bij maatregelen die de duurzaamheid van de wijk bevorderen. De activiteiten richten zich op o.a. energiebesparende maatregelen, vergroening van huizen en straten maar ook het delen van auto’s en composteren van GFT afval. Daarnaast vertelt de organisatie verhalen en geeft informatie over verduurzaming om bewoners te betrekken, enthousiast te maken en om plezier te hebben met het verduurzamen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen