Opmars beleggers gaat in Zwolle ten koste van starters op de woningmarkt

De woningprijzen rijzen in Zwolle de pan uit en het aanbod is heel krap
Foto: Rodenburg Makelaars

De invloed van beleggers op de Zwolse woningmarkt wordt steeds groter. Daardoor wordt de kans dat een starter een woning kan bemachtigen steeds kleiner. Ook is de gemiddelde woningprijs met 38.000 gestegen.

Rodenburg Makelaars heeft onderzocht dat één op de acht kopers in Zwolle een belegger is. Was in 2019 zo’n zeven procent van de woningkopers belegger, dat is nu al twaalf procent. Deze concurrentie in combinatie met de stijgende prijzen maakt het voor starters steeds moeilijker op de koopmarkt. De cijfers komen uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2020 van Rodenburg Makelaars.

Met name in de tweede helft van 2020 is het aandeel beleggers toegenomen. De beleggers hebben voorgesorteerd op de verhoging van de overdrachtsbelasting in 2021. Elke woning die gekocht wordt als een belegging, kan vervolgens niet meer gekocht worden door een starter. Het aandeel van starters in de verkopen is hierdoor afgenomen naar 36%, in 2019 was dit nog 40%.

Mede door beleggers is de woningmarkt van Zwolle bijzonder krap, daar komt bij dat het aanbod eind vorig jaar verder is gedaald. Met een afname van het beschikbare aanbod zullen minder huishoudens een woning vinden die voldoet aan hun eisen, met stagnerende verkopen tot gevolg. Het uitbreiden van de voorraad met nieuwe woningen is de oplossing om de krapte te verminderen.

Woning € 38.000 duurder dan jaar geleden

De negatieve economische gevolgen van de coronacrisis vertalen zich niet in lagere woningprijzen. Kopers in Zwolle betaalden gemiddeld € 326.000 voor hun nieuwe woning, dit is maar liefst € 38.000 meer dan een jaar eerder. Naar verwachting zal het krappere aanbod in 2021 de prijzen nog verder opjagen. Op dit moment staan bij Funda slechts 82 woningen in Zwolle te koop.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden