112

‘Als ik geen taser had gehad, dan had ik mijn pistool moeten gebruiken’

Taseren wordt sinds dit jaar gebruikt door de politie naast de wapenstok en pepperspray
Foto: Politie

ZWOLLE – In een blog vertelt een van de Zwolse politieagenten over het gebruik van een stroomstootwapen.

Een avonddienst op maandag. Ik heb dienst met David, een ervaren collega die net als ik al een aantal jaren op straat werkt. Via de portofoon hoor ik dat de meldkamer een melding uitgeeft aan collega’s over een zoon die agressief is en in de woning van zijn moeder alles kort en klein slaat. David en ik bieden aan om mee te rijden zodat we onze collega’s kunnen ondersteunen. De meldkamer geeft ons toestemming om naar het incident te rijden. Ik zet het zwaailicht en de sirene aan en David stuurt het dienstvoertuig naar de opgegeven locatie.

Terwijl wij nog aanrijdend zijn hoor ik de collega’s van de andere eenheid: “Meldkamer wij zijn ter plaatse, de zoon is nog in de woning met zijn moeder. Hij heeft inderdaad alles kort en klein geslagen, hij is helemaal door het dolle heen, wij wachten de komst van de collega’s af voordat wij doorpakken, moeder is op dit moment veilig.” Ik begin hardop te denken: “Het belangrijkste is dat de moeder veilig is, daarna moeten we kijken of we hem naar buiten kunnen krijgen om hem veilig aan te kunnen hou…” De collega’s die ter plaatse zijn roepen via de portofoon: “Meldkamer, de zoon is naar buiten gekomen, hij wilde ons aanvallen met een wijnfles, wij hebben een veilige afstand genomen, de zoon is nu een schuur in gelopen. Volgens zijn schoonvader liggen er in de schuur allemaal gereedschappen die hij eventueel tegen ons zou kunnen gebruiken. Wij wachten tot de collega’s ter plaatse zijn.”

David en ik moeten op dat moment nog ongeveer twee minuten rijden voordat we ter plaatse zijn. We bespreken ondertussen onze aanpak. De man is doorgedraaid, hij is een gevaar voor anderen, maar kan ook zichzelf iets aandoen. We moeten hem veilig uit die schuur zien te krijgen. Wij gaan in ieder geval niet de schuur in, want daar liggen allemaal gereedschappen die hij tegen ons kan gebruiken. Als we hem de schuur niet uit krijgen dan laten we de hondengeleider komen.

Zodra we ter plaatse zijn lopen we naar de schuur. Op dat moment komt de zoon uit de schuur. Wanneer ik hem aan wil spreken roept hij: “Ik had toch gezegd dat jullie moesten opdonderen!? Wacht maar!!” Hij loopt de schuur in en reageert niet als ik roep dat hij moet blijven staan. David en ik lopen ook naar de schuur. Al snel horen we dat daar een apparaat gestart wordt. Het is een bekend geluid, maar ik kan het niet precies thuisbrengen. Ik hoor de schoonvader roepen: “Laat dat ding liggen jongen! Niet doen! Laat liggen dat ding!”

Het is me overduidelijk dat de man iets heeft gepakt waarmee hij ons wil wegjagen of aanvallen. Ik pak mijn stroomstootwapen (de Taser X2) uit het holster en ik zie vanuit mijn ooghoeken dat David het zelfde doet. Dan hoor ik dat er gas wordt gegeven met het apparaat. “Het is een kettingzaag!!” flitst er door mijn hoofd. Binnen enkele seconden krijg ik de bevestiging, ik zie de zoon naar buiten komen met in zijn handen een draaiende kettingzaag waarmee hij in de deuropening blijft staan.

Ik richt direct mijn Taser op de zoon, ik zie de laserpuntjes op zijn lichaam. Ik roep dat hij dat ding moet laten vallen omdat ik anders stroom zal gebruiken. Ik hoor dat hij een aantal keren gas geeft terwijl hij mij strak aankijkt. Ik roep nogmaals: “Laat vallen dat ding of ik gebruik stroom!” Opnieuw geeft de zoon gas met de kettingzaag. Ik wacht tot hij het gas loslaat zodat het veiliger is om de Taser te gebruiken, dan druk ik af…

Ik hoor een doffe knal en veel geknetter. Het lichaam van de zoon verkrampt hierdoor laat hij de kettingzaag los. De kettingzaag valt voor hem op de grond en zelf valt hij achteruit de schuur in. Ik loop direct met mijn collega’s naar hem toe en pak zijn arm. Na 5 seconden is de stroom uitgewerkt en wordt de verkramping opgeheven.

Vervolgens doen we hem de handboeien om en brengen we hem naar het politiebureau. Net als iedere aangehouden verdachte wordt ook hij voorgeleid bij de hulpofficier van justitie (HOVJ) Tijdens de voorgeleiding bij de HOVJ blijkt de verdachte positief te zijn over de inzet van de taser. “Als ik jullie was zou ik die Taser aanschaffen, dat ding werkt perfect! De volgende keer zal ik wel luisteren als jullie met zo’n ding dreigen.”

Wij zijn er ook blij mee, want als wij de Taser niet bij ons hadden gehad dan hadden we het vuurwapen moeten gebruiken, met alle gevolgen van dien. Nu zijn er geen gewonden gevallen en is toch het doel bereikt! Wat wil je nog meer!?

NB. In Zwolle zijn wij onderdeel van de pilot met het stroomstootwapen. Samen met de collega’s uit Amersfoort en de hondengeleiders uit Rotterdam testen wij of het stroomstootwapen een welkome aanvulling is op onze uitrusting. Meer weten over deze pilot? Kijk dan op https://www.politie.nl/themas/stroomstootwapen.html ^RB

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen