112

Is je huis ‘boefproof’ tijdens de zomervakantie?

Je hoeft echt van je woning geen onneembare vesting te maken.
Foto: Pixabay

ZWOLLE – Nu de jaarlijkse bouwvak weer aan de gang is en u huis en haard verlaat voor welverdiende vakantie elders, is het raadzaam eens kritisch te kijken naar de veiligheid van uw huis en spullen.

Hoewel social media niet meer weg te denken zijn in ons leven, is het niet verstandig om álles op Facebook, Twitter of Instagram te delen. Want behalve uw vrienden, kijken boeven hier ook naar. En laten we wel wezen; als het goed is weten uw echte vrienden, dat u op vakantie gaat en waarheen. Vakantiefoto’s kunnen ook bekeken worden na terugkomst, wellicht onder het genot van een gezellig avondje barbecueën. Wel fijn, als die dure barbecue er dan ook gewoon nog is.

In vele wijken wordt gebruik gemaakt van zogenaamde WhatsApp Wijkpreventie, waarmee leden geïnformeerd worden over opvallende zaken in hun wijk. Daarnaast loont het om een WhatsApp groep met uw buren aan te maken en ze te vragen een oogje in het zeil te houden. Maak afspraken over welke zaken u persé wel en welke absoluut wilt weten. Het is fijn om te weten, dat de krant is binnengehaald, de planten het onder hun zorg uitstekend doen en de kanarie niet het loodje heeft gelegd. Maar houd er rekening mee; uw bent (ver) van huis en in sommige gevallen is onwetend zijn beter.

Check voor vertrek of het hang- en sluitwerk van uw woning in orde is. Leg ladders niet op het dak van de schuur en zet containers niet voor het raam of balkon. Bent u gewend om uw vitrage of luxaflex open te hebben? Doe ze dan tijdens uw afwezigheid niet dicht; dit kan door het dievengilde gezien worden als opvallend gedrag en daarmee juist een trigger zijn om uw huis eens van dichtbij te gaan bekijken. Leg waardevolle spullen niet in het zicht. Over het nut van automatisch en willekeurig getime-de lichten, zijn de meningen verdeeld. Dieven weten ondertussen ook wel van het bestaan van die techniek.

En tot slot: de wijkagent heeft vaak informatie over inbraken in de buurt en weet wat u kunt doen om inbraken te voorkomen. Op de website van de politie vindt u de contactgegevens van uw wijkagent.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen