112

Verzekeraars zeggen een forse daling te zien in claims woningbranden

Het aantal woningbranden neemt af
Het aantal woningbranden neemt af
Foto: Pixabay

Het aantal claims dat verzekeraars ontvangen na een woningbrand is vorig jaar fors gedaald van 67.165 naar 59.011. Dat staat in de risicomonitor woningbranden van het Verbond van Verzekeraars.

Daarmee werd een neerwaartse trend voortgezet die al sinds 2018 is te zien. Alleen in 2020 was er een lichte toename, vermoedelijk doordat meer mensen vanwege corona thuiswerkten, meldt het verbond.

De Nederlandse Brandwonden Stichting zag vorig jaar nog geen afname van het aantal slachtoffers. “Het is heel mooi om te zien dat het aantal claims woningbranden daalt. Maar we kunnen deze resultaten helaas nog niet terugzien in de cijfers van de brandwondencentra’’, aldus directeur Rob Baardse.

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars schrijft de daling in claims onder meer toe aan de aanhoudende aandacht voor brandpreventie, zoals de wettelijke verplichting tot het plaatsen van brandmelders. “Ook zien we een daling van de brandschade na oud en nieuw, omdat zwaar vuurwerk is verboden en er beter wordt gehandhaafd’’, aldus Weurding.

Het is volgens Weurding de vraag of de dalende trend doorzet, omdat de fors gestegen brandstofprijzen nieuwe risico’s met zich meebrengen. Op zoek naar goedkopere alternatieven is de verkoop van brandhout en alternatieve elektrische verwarmingstoestellen fors gestegen. Weurding: “Er wordt ook geëxperimenteerd met kaarsen in kleipotten en verwarmingslampen. Dat is begrijpelijk maar het kan als je niet oppast slecht uitpakken.” Ook Brandweer Nederland wijst op dit gevaar en adviseert schoorstenen regelmatig te laten vegen en geen nat hout te stoken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen