Coronamaatregelen worden versoepeld: Nederland krijgt behoedzaam meer vrijheden

De nieuwe coronaminster Ernst Kuipers
De nieuwe coronaminster Ernst Kuipers
Foto: Redactie

Heel behoedzaam gaat Nederland weer van het slot. De winkeliers kunnen open, maar de horeca nog niet. Als het meezit dat komt dat over een dag of tien. Het gaat er om wat de gevolgen zijn van het openen van de winkels, er meer wordt gesport en dat de HBO’s en universiteiten weer les gaan geven.

Er is een steil oplopende grafiek van het aantal besmettingen in Nederland. Het zijn er nu 35.000 en zal vermoedelijk oplopen tot meer dan 80.000. Mark Rutte en nieuwe coronaminister Ernst Kuipers gaan behoedzaam om met heropenen. ”We moeten voorkomen dat we straks weer de teugels strakker aan moeten trekken”, zegt Kuipers. Dus wel naar kapper en de sekswerkers, maar nog niet naar het restaurant en de kroeg.

Kuipers erkent dat Nederland ‘klaar’ is met de coronamaatregelen. Daarom gaat het land langzamerhand van het slot, maar ook omdat veel ondernemers het water tot boven de lippen staat. Daarom mogen ze open tot 17.00 uur, daarbij moeten klanten binnen een mondmasker op en er gaat een maximum gelden aan klanten die binnen mogen: een persoon op vijf vierkante meter.

Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.

Het mondmaskeradvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Ga voor alle informatie over de uitbreiding van de mondkapjesplicht en het -advies naar www.rijksoverheid.nl/mondkapje.

Quarantaine

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen