Zwollenaar Wouter Simons voorspelt: over drie jaar is het eten van insecten helemaal ingeburgerd

Wouter Simons van Entobreed gaat meelwormen kweken
Wouter Simons van Entobreed gaat meelwormen kweken
Foto: still Youtube

Meelwormen uit Zwolle op het menu? “Over 3 jaar is het eten van insecten helemaal ingeburgerd”, dat voorspelt Wouter Simons. Hij is de oprichter van Entobreed en ziet in Zwolle kansen voor het kweken van meelwormen.

Komende winter start Wouter Simons met EntoBreed, de eerste meelwormenkwekerij. Meelwormen worden gebruikt voor vleesvervangers en eiwitrijke producten. Voor de realisatie is hij een crowdfunding campagne gestart op CrowdAboutNow. Hij heeft inmiddels al 68 procent gerealiseerd van het startbedrag.

Alternatieven

De consumptie van vleesproducten maar ook vleesvervangers is afgelopen jaar weer gestegen. Deze cijfers werden bekendgemaakt op basis van onderzoek door Wageningen Economic Research. Wouter Simons zegt dat er alternatieven moeten komen voor de intensieve veehouderij. Han Hazekamp van EntofarmSolutions, leverancier van een duurzaam insecten kweeksysteem, onderschrijft dit.

“Ik wil laten zien dat het anders kan, dat meelwormen de toekomst zijn. Ik strijd voor een duurzame en circulaire voedselketen”, vertelt Wouter Simons enthousiast. ”Met EntoBreed gaat hij meelwormen kweken, waarvan het eiwit als vleesvervangers en alternatieve eiwitbron verwerkt wordt in levensmiddelen zoals hamburgers, gehakt en pasta. En dat met een minimale impact op milieu en leefomgeving. Niet vegetarisch, wel duurzaam.

Geschikte locatie

Wouter Simons is in overleg met de gemeente Zwolle voor een geschikte locatie, waar binnenkort duizenden kilo’s duurzame eiwitten geproduceerd zullen worden. De kweekcellen die daar komen te staan, zijn slim ingericht waardoor er weinig energie verbruikt wordt. De basis van dit kweeksysteem wordt geleverd door Entofarm Solutions, EntoBreed maakt er zelf een energieneutraal systeem van.

Circulaire voedselketen

De meelwormen zelf worden gevoerd met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Zo werkt EntoBreed bijvoorbeeld samen met de Zwolse brouwerij Hettinga Bier. De moutresten die als restproduct overblijven na het brouwen, worden gebruikt als voedsel voor de meelwormen. “Door het gebruik van deze lokale reststroom, creëren we voor Hettinga Bier een waardevolle afzet van hun restproduct en werken we samen aan een circulaire voedselketen”, legt Simons uit.

Crowdfundingscampagne

Als jonge startup timmert EntoBreed hard aan de weg. Simons is een crowdfunding gestart via CrowdAboutNow. Om de kwekerij de komende maanden in te kunnen richten met goed geïsoleerde en energiezuinige kweekcellen, een ventilatiesysteemen hypermoderne kweektechniek, investeert hij tonnen. Via crowdfunding zoekt Simonseen betrokken groep
investeerders die samen minimaal 100.000 euro bijeen brengen. “Het is voor mij zeer logisch om te kiezen voor crowdfunding. Zo kan ik een deel van onze plannen financieren met een betrokken groep mensen, die samen met mij willen pionieren in het gebruik van insecten als alternatieve bron voor eiwitten in ons eten.”, zegt Simons. “De crowdfunding loopt al goed, maar we zijn uiteraard nog op zoek naar extra investeerders die willen bijdragen aan een duurzamere wereld”.

Insecten verwerkt in ons voedsel is al lang geen anekdote van een exotische vakantie meer. Dit bewijst ook collega insectenkwekerij Protix, die vorige week de Dutch Innovation Award 2020 won. De wereld is er klaar voor. “Over 3 jaar is het eten van insecten helemaal ingeburgerd”, onderschrijft Simons de uitspraak van Han Hazekamp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen