Erwin Akkerman en Anniek Mars zegevieren opnieuw bij de Zwolse Zwemloop

Ideale omstandigheden voor de Zwolse Zwemloop
Ideale omstandigheden voor de Zwolse Zwemloop
Foto: Terp3

In het Openluchtbad werd zaterdag de vierde editie van de Zwolse Zwemloop gehouden. Na twee jaar corona kon onder ideale omstandigheden weer een zwemloop worden gehouden. De zege bij de mannen ging naar Erwin Akkerman na een spannende eindsprint met Tim Hezemans, het verschil was slechts vier seconden. Voor Akkerman was het de vierde zege op rij. Bij de vrouwen moest Lieve Tollet de zege laten aan Anniek Mars.

De zwemloop begon met een serie voor de jeugd, met twee verschillende afstanden. De kinderen van 8 tot 11 jaar zwommen eerst 100 meter en daarna renden ze nog een ronde van een kilometer rond het zwembad. Voor alle jeugddeelnemers was er bij de finish een gouden medaille, maar de allersnelste van hen was Mats Völker (6.29). Net als Ella Krumbeck, het snelste meisje op deze afstand (6.51), was hij vanuit Duitsland naar Zwolle gekomen voor deze zwemloop. En niet voor niets dus.

De jeugd van 12 tot 15 jaar legde de dubbele afstand af: 200 meter zwemmen en 2 kilometer hardlopen. In deze leeftijdsgroep was Thomas van Velzen de snelste, hij finishte al na 11 minuten en 58 seconden. Hij werd gevolgd door 5 jongedames, waarvan Paula Spans (12.38) de snelste was.

Bij de vrouwen was Aniek Mars, net als de vorige keer, weer duidelijk de snelste. Na de 500 meter zwemmen kwam ze al als eerste uit het water en die voorsprong wist ze tijdens de 5 kilometer hardlopen vast te houden. Haar tijd was 20 seconden sneller dan in 2020: 27.38 minuten. Lieve Tollet zwom minder snel dan Aniek, maar ze liep wel net zo hard. Daardoor wist zij naar de tweede plaats te lopen. Ze kwam na 30 minuten en 7 seconden binnen. Op de derde plaats finishte Anke Meulendijks, in een tijd van 32.43 minuten.

Bij de mannen lag het niveau erg hoog en bleef het tot de finish spannend; de top 4 finishte binnen een halve minuut van elkaar. Toch bleek Erwin Akkerman opnieuw de snelste te zijn op de combinatie zwemmen en hardlopen. Het was zijn vierde overwinning op rij bij de Zwolse zwemloop. Met zijn tijd van 25.31 minuten eindige hij slechts 4 seconden voor Tim Hezemans, die na het zwemmen nog 27 tellen voorlag. Ook de strijd om plek 3 was spannend. De derde prijs werd uiteindelijk met 2 seconden voorsprong op snelste loper Joep Emmen binnen gesleept door Rutger op den Dries (25.58).

Bij de senioren stond er ook een aantal duo’s aan de start voor 500 meter zwemmen en 5 kilometer hardlopen. Team Poppe, met vader René Poppe als zwemmer en zoon Luca Poppe als loper, was na 24 minuten en 37 seconden al weer binnen. Het verschil met de andere teams werd gemaakt tijdens het lopen; Luca Poppe liep met een tijd van 16.46 de snelste looptijd van de dag. Robin van den Berg van Team Robin en Ruben zwom in het Openluchtbad de allersnelste zwemtijd: 5 minuten en 52 seconden.

De zwemloop werd mede mogelijk gemaakt door een aantal trouwe partners. In de organisatie werkten triathlonvereniging Triade, Terp 3 en de Vereniging Openluchtbad Zwolle samen om alles in goede banen te leiden. Dankzij de ondersteuning van Sportspeciaalzaak Reuvers, Lopers Company Zwolle, Spar Zwolle, Bureau CK, Hotel Lumen / Restaurant Bluefinger, VSS Nederland en Sailfish konden zij er weer een mooi evenement van maken.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen