Zwolle hét toneel van het NK voor de historische krijgskunsten

Zwaardvechten wint aan populariteit
Zwaardvechten wint aan populariteit
Foto: MARS Zwolle

Zwolle is zaterdag 7 mei hét toneel van het NK voor de historische krijgskunsten. In een bomvol dagprogramma wordt er gestreden om de medailles in vier categorieën middeleeuws zwaardvechten, met aan het eind van de middag de finalewedstrijden in alle categorieën.

De lokale historische zwaardvechtclub MARS treedt aan op dit evenement met niet minder dan 19 deelnemers. Een handvol oudgedienden en ruim een dozijn debutanten doen een gooi naar het eremetaal. De wedstrijden zijn te zien in de grote sporthal van de Windesheim campus, en entree is deze dag gratis.

Historical European Martial Arts

Het is de seizoensopener en de eerste van 3 evenementen binnen het NHK – de Nederlandse Historical European Martial Arts Kampioenschappen. Deze historische krijgskunsten worden vandaag de dag weer beoefend aan de hand van primaire bronnen: de eeuwenoude manuscripten en boeken van de oude meesters. In deze snelgroeiende sport is Langzwaard de populairste categorie, maar ook staat naast het langzwaard ook de categorie Zwaard & Beukelaar op het programma.

Zaterdag komen in de ochtend de deelnemers van Langzwaard Divisie 2 aan bod, en in de middag volgen Divisie 1 en de Dames Divisie, gevolgd door de wedstrijden met Zwaard & Beukelaar. Na 17.00 uur zijn de finales van alle categorieën.

Historische Krijgskunstenclub MARS vond haar origine in Groningen, maar is alweer 6 jaar in Zwolle actief. Na een periode van interne opbouw is het eindelijk tijd om met een nieuwe generatie deelnemers het wedstrijdcircuit weer te betreden. Afgelopen najaar vond er al een schot voor de boeg plaats. Op het toen, door corona, enige NK-toernooi, gingen er twee vierde plekken naar MARS. Hoofdtrainer Maurice Booij: “2022 zal een jaar van groei moeten zijn voor ons. We nemen een boel nieuwe namen mee, dus voorspellingen zijn moeilijk te maken. Maar uiteraard behoort medailles winnen tot de doelstellingen dit jaar, dus hopelijk kunnen we daar zaterdag al mee beginnen…”

Meer informatie over MARS is te vinden op de website www.mars-swordfighting.com en op Instagram, Facebook, en LinkedIn onder de naam MARSMartialArts

  • Entree tot het evenement is gratis, en wordt gehouden op Campus 2-6, Zwolle.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen