Honderden triatleten staan morgen aan de start bij FysioZwolle triathlon

Er is altijd spektakel tijdens de Zwolse triathlon
Er is altijd spektakel tijdens de Zwolse triathlon
Foto: Pixabay

FysioZwolle triathlon gaat morgen om 10.00 uur weer van start. Meer dan zeshonderd triatleten duiken vanaf 10.00 uur het water in van de Milligerplas voor het zwemonderdeel. Daarna fietsen ze de ronde richting Hasselt en lopen ze hard rondom de Milligerplas.

Op het programma staan twee series kwarttriathlon, drie series op de achtste triathlon, een paratriathlon en een jeugdserie. De jeugdserie is nieuw omdat de organisatie kijkt naar de toekomst. Daarom laat men de jeugdige atleten op een laagdrempelige wijze kennismaken met de triathlonsport. De ervaring die de jeugd opdoet is om dit te kunnen doen in een professionele omgeving. Dat betekent ook het houden aan de regels die gelden tijdens de triathlon. Bijvoorbeeld hoe te gedragen in het Parc fermé. Wat mag wel en ook wat mag niet. Het zwemmen gebeurt in de Milligersplas, waarna de jeugd op de fiets stapt voor acht kilometer keihard fietsen. Vervolgens rent de jeugd naar de finish bij Milligers.

Series

Om 10.00 uur is de eerste start voor de achtste triathlon, een populaire afstand voor triatleten. Vijfhonderd meter zwemmen, twintig fietsen en vijf hardlopen vergt iets meer inhoud dan een sprinttriathlon, maar is in een dik uur best te doen. Er zijn drie startseries die om het kwartier worden weggsechoten bij Milligers. De snelste alteten zijn in minder dan tien minuten aan de overkant van de plas en springen op de fiets om twee keer het rondje naar Hasselt te rijden. Met snelheden van dik boven de 50 kilometer in het uur racen de snelste fietsers over het parkoers op de supersnelle racers. Een half uur later wisselen de eerste fietsers op de Werkerlaan voor het hardlopen. Vijf kilometer gaat in slechts een kleine twintig minuten. De kwart triathlon (start vanaf 11.45 uur) duurt voor de snelste atleten zo’n twee uur. De laatste atleten worden tegen 15.00 uur aan de finish verwacht.

Jeugd en paratriathlon

De paratriathlon start direct na de derde serie op de achtste triathlon om 11.33 uur. Voor deze serie worden er speciale maatregelen getroffen om de atleten veilig uit het water te halen en op de fiets te zetten. Na het fietsen zorgen ze zo snel als het mogelijk is dat ze naar de finish komen, al dan niet met een loopfiets. De jeugdserie start om 11.30 uur aan de overzijde van de Milligerplas omdat ze een aangepaste afstand zwemmen, een ronde fietsen en drie kilometer rennen naar de finish.

Kijksport

De triathlon is een kijksport bij uitstek. Het publiek kan de start en finish zien bij het strandhuis Milligers. Het parc fermé is aan de overzijde van het meer op de Werkerlaan. Speciaal voor het publiek is er de mogelijkheid om het spectaculaire wisselen van en naar de fiets van dichtbij te zien. Ook op het fietsparkoers zijn er plekken om de fietsers voorbij zien te komen, bijvoorbeeld op de Hasselterdijk/Ruimzichtweg. Wie de hardlopers voorbij wil zien komen kan een plek zoeken aan het einde van de Werkerlaan/Waterlelie.

Afsluitingen

Sporten op de openbare weg heeft consequenties. De Werkerlaan is tussen de Waterlelie en Ruimzichtlaan afgesloten voor het verkeer. Op de Ruimzichtweg, Hasselterdijk, Zwolsedijk en de Werkerlaan (tussen Hasselt en Zwolle) wordt geprobeerd om zo weinig mogelijk ‘overig verkeer’  op het parkoers te krijgen. Het snelheidsverschil tussen de triatleten en recreatieve verkeer is te groot. Daarbij zijn met name de Hasselterdijk en Zwolsedijk ontzettend smal. Wie toch over deze wegen moet wordt verzocht goed op te letten.

 

Waar is wat tijdens de triathlon van Zwolle

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen