Anna van der Breggen dient Vlaamse Hoogmis op

Anna van der Breggen zegeviert in Vlaamse Hoogmis
Anna van der Breggen zegeviert in Vlaamse Hoogmis
Foto: Anna van der Breggen.nl

ZWOLLE/OUDENAARDE – Het was een van de meest prestigieuze prijzen die nog niet schittert in de prijzenkast van Anna van er Breggen, en nu staat hij er: winst in de Vlaamse Hoogmis, of te wel: de Ronde van Vlaanderen.

Op indrukwekkende wijze soleerde de Zwolse naar de zege met een solo van 27 kilometer. Daarmee liet ze, net als in de Strade Bianche, zien dat zij over het grootste uithoudingsvermogen beschikt van het hele peloton. Haar ploeggenoot Amy Pieters werd tweede en maakte het feest compleet voor Boels-Dolmans. De derde plaats ging naar Annemiek van Vleuten en daarmee kreeg het podium een Nederlandse driekleur.

Vlaanderen

“Dit is een heel grote overwinning”, zei de blije Anna van der Breggen.  “De Ronde van Vlaanderen op deze manier kunnen winnen had ik op voorhand niet gedacht. Het is heel gaaf om in België deze geweldige koers te winnen. De Ronde is toch een monument en ik schat deze zege dan ook heel hoog in. Dat we ook nog eens tweede worden met Amy, maakt het extra mooi.”

Aanval

Waar het peloton steeds verder uitdunde, koos Anna al vroeg voor de aanval. “Dit punt – zo’n dertig kilometer voor de finish – had ik van te voren wel uitgekozen als een plek waar de mogelijkheid lag om weg te rijden. Het was nog wel ver, maar als je je goed voelt is het met de Oude Kwaremont en Paterberg erna wel goed te doen, als je een goed tempo vast kunt houden. Daarbij wist ik dat ik sterke ploeggenoten achter me had. Als het niet was gelukt, hadden zij zich kunnen sparen en dat was in hun voordeel.”

Zo hard mogelijk

Toch was het ook nog wel een heel eind tot de finish. “Ik ben gewoon zo hard mogelijk doorgereden. Het laatste lange stuk richting de finish was wel verschrikkelijk, maar ik wist ook dat mijn voorsprong heel ruim was. Daarbij hadden we de wind van opzij en dat was een voordeel. Ik vind het ontzettend mooi om wedstrijden uit te kiezen waar ik voor wil gaan. Koersen die ik mooi vind of nog niet gewonnen heb. Het is super als het dan ook lukt om te winnen.”

Niki Terpstra

Bij de mannenwedstrijd ging Niki Terpstra als eerste over de streep. Op soortgelijke wijze als Anna van der Breggen. Gewoon harder fietsen dan de rest en dit tot op de streep volhouden. Hij ging op een kleine twintig kilometer voor de finish aan en werd niet meer achterhaald door een grote groep topfavorieten met onder meer Peter Sagan, Greg van Avermaet en Philippe Gilbert. Gilbert, ploeggenoot van Terpstra, sprintte naar de derde plaats achter de Deen Mads Pedersen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen