Heroïsche zege Anna van der Breggen in loodzware Strade Bianche

Anna van der Breggen vlak voor de finish in Siena
Anna van der Breggen vlak voor de finish in Siena
Foto: Eigen foto

ZWOLLE Anna van der Breggen van het Boels Dolmans Cycling Team heeft de loodzware Strade Bianche op heroïsche wijze op haar naam geschreven. De Olympisch kampioene kwam alleen over de streep op de Piazza del Campo in Siena nadat zij 20 kilometer voor de finish gedemarreerd was.

Niemand kon Van der Breggen bijhouden op het modderige parcours dat door sneeuw en regen was veranderd in een heroïsche tocht door Toscane. Na 136 loodzware kilometers finishte zij met 49 seconden voorsprong op de Poolse Katarzyna Niewiadoma, die beslag legde op de tweede plaats. Elisa Longo Borghini kwam 59 seconden na Van der Breggen over de finish.

Nadat onder anderen wereldkampioene Chantal Blaak en Ellen van Dijk het in de finale geprobeerd hadden, ‘ontbond Van der Breggen op 20 kilometer van het einde haar duivels’. Longo Borghini kon nog heel even volgen, maar op de zevende van acht modderige en hellende stroken was de olympisch kampioene alleen. Die voorsprong werd daarna alleen maar groter, waardoor Van der Breggen alle tijd had om in de straten van het historische Siena te genieten van haar triomf. Wereldkampioene Blaak eindigde als vierde, Janneke Ensing werd zesde en Van Dijk werd negende.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen