Indrukwekkende speech Nelleke Vedelaar

Nelleke Vedelaar, voorzitter PvdA
Nelleke Vedelaar, voorzitter PvdA
Foto: Nelleke Vedelaar

ZWOLLE – Nelleke Vedelaar gaat de PvdA nieuw elan meegeven. Op de dag dat zij werd gekozen tot voorzitter had ze echter een indrukwekkende speech over haar collega, burgemeester Eberhard van der Laan, die donderdag overleed. Morgen zal haar voorzitterschap worden bekrachtigd.

Een stuk uit haar speech:

Vandaag gaat niet over de nieuwe voorzitter van de PvdA. Vandaag gaat over onze Eberhard van der Laan. Ik ga vandaag daarom niet praten over de campagne, of over de toekomst van de partij. Niet over winnen of verliezen. Vandaag gaat over omzien naar elkaar, zoals Eberhard dat deed. 

Vandaag gaat over iedereen die iemand mist in z’n leven. Over mensen die getroffen worden door ziekte en hun naasten die daar zo goed mogelijk mee om proberen te gaan. Over het grote verlies voor het gezin van Eberhard van der Laan: zijn vrouw en zijn kinderen. Het verdriet van alle Amsterdammers. Het verdriet van ons allemaal, die in hem inspiratie vonden: opstaan en opkomen voor een ander, gewoon een beetje lief zijn voor je medemens.

 Vanaf vandaag zal dit de dag zijn dat we Eberhard verloren. En hij zal mijn inspiratie zijn als nieuwe voorzitter van de PvdA. Bel vandaag je geliefde, je moeder of vader. Hou elkaar even stevig vast als dat kan. 

Morgen is er weer PvdA. Voor nu: heb lief.

Nelleke Vedelaar volgt Hans Spekman op die na het megaverlies van de afgelopen verkiezingen wél conclusies trok en opstapte. Ze moest de (verkiezings)strijd aanbinden met het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk in een duo-voorzitterschap. Nelleke Vedelaar krijg totaal 62.5 procent van de stemmen.

Nelleke Vedelaar (1977) is sinds 2010 wethouder in de gemeente Zwolle. Ze is daar verantwoordelijk voor de portefeuilles Zorg, Wonen, Armoedebestrijding, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder was ze al vier jaar gemeenteraadslid. Binnen de Partij van de Arbeid schreef ze mee aan het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen