Petitie voor onbetaald parkeren op zondag: bewoners binnenstad zien en ondervinden de nadelige effecten

Er is een petitie gestart om het betaald parkeren op zondag te stoppen
Foto: Eigen foto

Bewoners van en rondom de binnenstad van Zwolle komen in actie. Het betaald parkeren op zondag is hun een doorn in het oog en wil dat de gemeente de grijpgrage handen terugtrekt om via de zondagse parkeerbelasting de gemeentekas te spekken. Op zondag zou onbetaald geparkeerd moeten kunnen worden. Daarvoor is een petitie gestart.

Op 9 juli besloot de gemeenteraad dat winkeliers sinds deze zomer voortaan zelf mogen kiezen of winkels op zondag open gaan. Dat brengt volgens de bewoners van de binnenstad en omliggende wijken veel positieve kanten met zich mee maar ook negatieve, waaronder het parkeren op zondag.

Gemiste kans

Sinds oktober moet er ’s zondags van 13.00 uur tot 17.00 uur betaald worden voor het parkeren in en rondom het centrum van Zwolle. Naast een gemiste kans op meer winkelend publiek heeft dit ook een zeer negatieve impact voor iedereen die in en rondom de stad woont. Voorheen was de zondag de ideale dag om bijvoorbeeld bezoek te krijgen zonder familie en vrienden op kosten te jagen.

Met de nieuwe regeling is dit niet meer mogelijk. De twee uurtjes extra op de bezoekerspas zijn te verwaarlozen omdat:

  • De bezoekerspas wordt verlengd met twee uur, terwijl de parkeertijden met vier uur worden verlengd. Inwoners gaan er dus op achteruit.
  • Inwoners slechts één bezoekerspas krijgen. Voorheen kon iedereen op zondag gratis parkeren.

Hard gepakt

Veel inwoners van nieuwbouwwoningen in Zwolle hebben pech, waaronder de bewoners van Up-Town Zwolle. In de koopcontracten heeft de gemeente een clausule laten opnemen dat deze bewoners geen recht hebben op een bezoekerspas, ondanks dat alle andere inwoners dat wel hebben. Op het moment van het tekenen van de koopcontracten was dit prima; ervan uitgaande dat de zondag vrij parkeren zou zijn.

Kosteloos naar de kerk

Niet alleen de bewoners van de binnenstad en omliggende wijken, maar ook iedereen die op zondag naar één van de vele kerken en moskeeën in en rondom het centrum gaat, moet voortaan extra betalen om zijn of haar geloof samen met de gemeenschap te kunnen beleven.

Gemiste kans

Naast dat bewoners en haar bezoekers op de kosten worden gejaagd, is het ook een gemiste kans voor de gemeente. Zwolle had zichzelf kunnen profileren als een gastvrije stad waarbij op zondag gratis geparkeerd kan worden om te shoppen, genieten en te leven. Alleen of met familie en vrienden. Helaas gaat de gemeente liever voor ‘ongastvrij betaald parkeren’, ondanks dit slechts een fractie extra geld in de schatkist oplevert. Dit terwijl – in het geval van gratis parkeren op zondag – het aantal extra bezoeken en uitgaven via belastingen een gelijksoortig bedrag in het laadje brengt.

De organisatoren van de petitie zeggen: ”Wij zijn het hier niet mee eens en pleiten daarom voor gratis parkeren op zondag in- en rondom het centrum van Zwolle.”

Reacties

article
17309
Petitie voor onbetaald parkeren op zondag: bewoners binnenstad en omliggende wijken ondervinden de nadelige effecten
Bewoners van en rondom de binnenstad van Zwolle komen in actie. Het betaald parkeren op
https://zwolle.nieuws.nl/politiek/17309/petitie-voor-onbetaald-parkeren-op-zondag-bewoners-binnenstad-zien-en-ondervinden-de-nadelige-effecten/
2018-11-09T10:06:13+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2018/11/09100238/betaald-parkeren-in-Zwolle.jpg
betaald parkeren, bezoekerspas, College B en W, gemeente, gemeenteraad, parkeren, petitie, raad, raadsfracties, Up-town, zondag, Zwolle
Gemeente, nieuws, Politiek